Afrika'daki terör sorunu

- Çad Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dago: - "Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının katılacağı Ruanda'daki zirvede, Türkiye ve AB gibi Afrika’nın muzdarip olduğu aynı tehditlerle karşı karşıya kalmış ve teröre karşı mücadelede tecrübesi olan ülkelerle savunma ve güvenlik konusunda çok taraflı iş birliğinde yeni vizyonumuzu sunmak istiyoruz”

Google Haberlere Abone ol
Afrika'daki terör sorunu

N’DJAMENA (AA) - Çad Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Musa Dago, terör tehlikesini her gün yaşayan Afrika kıtasının, Türkiye ve AB gibi aynı tehlikeden muzdarip olan ülkelerle askeri iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Dago, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek pazar Ruanda’nın başkenti Kigali’de Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının katılacağı bir zirve düzenleneceğini belirterek, "Zirvede, Türkiye ve AB gibi Afrika’nın muzdarip olduğu aynı tehditlerle karşı karşıya kalmış ve teröre karşı mücadelede tecrübesi olan ülkelerle savunma ve güvenlik konusunda çok taraflı işbirliğinde yeni vizyonumuzu sunmak istiyoruz.” dedi.

Güvenlik adına kalkınmaya öncelik verecek yerel politikaların benimsenmesi gerektiğine dikkati çeken Dago, Afrika’da güvenliği sağlayabilecek insani kaynakların çok olduğuna işaret etti. Dago, Afrika'nın söz konusu güvenliği koruyabilecek yetenek ve maddi araçları elde etmesi gerektiğini belirtti.

Ortak siyasi stratejinin bulunmamasının, teröre etkin şekilde karşı konulmasının önünde engel teşkil ettiğini dile getiren Dago, Afrika Birliği'nin dahi bu konuda müşterek siyasetinin olmadığını kaydetti.

Terör örgütü Boko Haram’a karşı Çad Gölü bölgesinde konuşlandırılan ve Çad, Kamerun, Nijerya ve Nijer askeri birliklerinden oluşan ortak Afrika gücünü hatırlatan Dago, söz konusu girişiminin yetersiz kaldığını ve bu girişimin, Türkiye ile AB üyesi ülkelerle askeri işbirliği yapılarak geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Afrika Birliği’nin, Nijerya’daki gruplara karşı Mayıs 2015'te faaliyete geçen gücünün, ihtiyaç duyduğu kaynakları güçlendirmek amacıyla birkaç toplantı düzenlediğine ancak istenilen hedefe ulaşılmadığına değinen Dago, bu durumun askeri operasyonların yükünün büyük oranda Çad’ın üzerinde kalmasına neden olduğunu belirtti.

Türkiye ve AB ülkeleriyle geliştirilecek işbirliğinin istihbarat ve tecrübe paylaşımını kapsadığını belirten Dago, halihazırda Afrika ile Türkiye ve AB arasındaki işbirliğinin ticari anlaşmalarla sınırlı odluğunu ifade etti.

Yorumlar