Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu

- Batı Afrika'da Para Aklamaya Karşı Hükümetler Arası Eylem Grubu oluşturuldu

Google Haberlere Abone ol
Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu

DAKAR (AA) - Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu'nda terörizme mali desteği engellemek için Batı Afrika'da Para Aklamaya Karşı Hükümetler Arası Eylem Grubu (GIABA) kuruldu.

Terörizmle mücadele kapsamında düzenlenen "Afrika'da Barış ve Güvenlik Forumu" sona erdi.

Afrika'dan birçok devlet başkanı ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin katıldığı forumda, terörizme mali desteğin kesilmesi için alınacak önlemler ve kıtadaki güvenlik zafiyeti için entegre çözüm önerileri ele alındı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Başkanı Marcel De Souza, terörizme mali desteği engellemek için Batı Afrika'da Para Aklamaya Karşı Hükümetler Arası Eylem Grubunu kurduklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonu (MINUSMA) Başkanı Muhammed Salih Annadif de terörizmin küresel bir sorun olduğuna dikkati çekerek, "Terörizmin ana damarını finans kaynakları oluşturuyor. Nerede ortaya çıkarsa çıksın, finans desteği olmadan terör gelişemez." dedi.

BM Uyuşturucu ve Ağır Suçlarla Mücadele Ofisi (UNODC) Batı ve Orta Afrika Temsilcisi Pierre Lapaque, istihbarat ve maddi desteğin terörizmi besleyen temel faktörler olduğuna vurgu yaparak, "Terörizmle ilgili soruşturmada ilk bakılacak yer finansal kaynaklar olmalı." diye konuştu.

Afrika kıtasının ekonomik ve sosyal kalkınma projeleriyle terörizmin önünü kesebileceğinin altını çizen Lapaque, "İnsanlara maddi anlamda refah sağlarsanız kirli paraya el uzatan olmaz." ifadelerini kullandı.

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall başkanlığında, Senegal Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen foruma katılanlar arasında Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Çad Başbakanı Albert Pahimi Padacke, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed de yer aldı.


Yorumlar