Afganistan için Uluslararası Temas Grubu toplantısı

- Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yalçın: - "Türkiye, Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış ve uzlaşı sürecinin yeniden başlaması için Afganistan, Pakistan, ABD ve Çin ile oluşturulan Dörtlü Koordinasyon Grubu'nu sonuna kadar destekliyor. Ayrıca Pakistan'ın bu konudaki çabalarını takdirle karşılıyoruz" - Afganistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Karzai: - "Küresel boyutlara ulaşan göçmen krizini bitirmenin tek yolu, sorunu ortaya çıkaran güvenlik, ekonomik sebepler de dahil olmak üzere göçün olduğu ülkelerdeki sorunlarla hep birlikte mücadele etmektir"

Google Haberlere Abone ol
Afganistan için Uluslararası Temas Grubu toplantısı

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Türkiye'nin, Afgan hükümetiyle Taliban arasındaki barış ve uzlaşı sürecinin yeniden başlaması için Afganistan, Pakistan, ABD ve Çin ile oluşturulan Dörtlü Koordinasyon Grubu'nu sonuna kadar desteklediğini ifade ederek Pakistan'ın bu konudaki çabalarını takdirle karşıladıklarını belirtti.

Afganistan’da barış ve istikrarın tesisine yönelik uluslararası çabaların eşgüdümünün yapıldığı temel platform olarak 2009'da kurulan Afganistan için Uluslararası Temas Grubu’nun devam toplantısı, grubun başkanlığını yürüten Almanya’nın Afganistan-Pakistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Sabine Sparwasser'ın moderatörlüğünde, İstanbul Conrad Otel'de yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yalçın, toplantının zamanlamasının önemli olduğuna dikkati çekerek Varşova’da düzenlenecek NATO Zirvesi ile Brüksel’de yapılacak Afganistan Konferansı öncesinde bir araya gelerek Afganistan'daki son gelişmeleri ve gelecek beklentilerini değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.

Toplantıda, Afganistan'ın ihtiyaçları ve uluslararası toplumun bu beklentilere nasıl cevap verebileceği konusunda istişarelerde bulunulacağını belirten Yalçın, ülkenin son zamanlarda büyük ilerlemeler kaydettiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Bugün, yüz binlerce Afganlı eğitim ve sosyal hizmetlere ulaşabiliyor. Siyasi istişarelerde bulunmak üzere iki hafta önce Kabil'deydim ve şahsen bu başarıların Afgan insanlarının günlük hayatlarındaki yansımalarını müşahede etme fırsatı buldum. Son iki yıl, Afganistan için önemli bir dönüm noktası oldu. 2014'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle gücün demokratik yollardan transferine şahit olduk. Ayrıca kadınların seçimlerde oy kullanma oranı yüksek gerçekleşti. Gelecek meclis seçimleri de ülkedeki demokratik kurumların gelişimine önemli katkı sağlayacaktır."

Yalçın, Türkiye'nin, hükümet ile Taliban arasındaki barış ve uzlaşı sürecinin yeniden başlaması için Afganistan, Pakistan, ABD ve Çin ile oluşturulan Dörtlü Koordinasyon Grubu'nu sonuna kadar desteklediğini ifade ederek Pakistan'ın bu konudaki çabalarını takdirle karşıladıklarını vurguladı.

Afganistan'da son 14 yılda elde edilen başarıların korunması gerektiğinin altını çizen Yalçın, uluslararası toplumun Afganistan'daki süreçlere destek vermeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yalçın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Afgan hükümetine, "Yalnız değilsiniz" mesajıyla açık şekilde birlik mesajı verdiğini anımsattı.

Afganistan'ın kritik bir dönemden geçtiğini belirten Yalçın, Taliban lideri Molla Mansur'un ölümünden sonra sürecin nasıl devam edeceği ve yeni liderin barış görüşmelerini ne şekilde sürdüreceğinin önemli olduğunu kaydetti.

- Afganistan'ın, Afgan mültecilerin ülkelerine dönüşü konusunda sorumlulukları var"

Afganistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hikmet Halil Karzai de Varşova'daki NATO Zirvesi ve Brüksel'deki Afganistan Konferansı öncesi Türkiye'nin ev sahipliğinde bir araya gelmenin önemine işaret ederek başta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tüm Türk yetkililere ev sahiplikleri için teşekkür etti.

Afganistan'da kadınların güçlendirilmesi ve toplumdaki yerlerinin geliştirilmesiyle ilgili büyük bir sempozyum düzenlediklerini belirten Karzai, konferansta İslam'da politik, ekonomik ve sosyal olarak kadının yeri, barış, güvenlik, eğitim, sağlık, kültür ve medya gibi alanlarda durumu konularını ele aldıklarını anlattı.

Ülkesinin, yurt dışındaki mülteci Afganlıların geri dönüşü konusunda sorumlulukları olduğunu vurgulayan Karzai, "Küresel boyutlara ulaşan göçmen krizini bitirmenin tek yolu, sorunu ortaya çıkaran güvenlik, ekonomik sebepler de dahil olmak üzere göçün olduğu ülkelerdeki sorunlarla hep birlikte mücadele etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan'ın son 15 yılda büyük gelişme gösterdiğini kaydeden Karzai, bu rağmen demokratik geçiş sürecinde şiddet ve işsizlik gibi sorunlardan etkilenenler için iş imkanları yaratmaya çalıştıklarını, aynı zamanda yurt dışındaki Afgan mültecilerin ülkeye geri dönüşünün sağlanması için AB'li ortaklarla işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Karzai, Brüksel'de yapılacak Afganistan Konferansı'nda, hükümetinin, istikrar, kendine yetebilirlik, refah ve kalkınma alanlarında stratejik vizyonunu anlatacağını ifade ederek "Yeni programımız, adım adım ekonomik işbirliklerinin artırılmasıyla yabancı yardımlara bağımlılığımızı azaltmayı mümkün kılacak. Özel sektörün geliştirilmesi, gelir tabanının yükseltilmesi, kurumlar arasında işbirliğinin arttırılması gibi hususlar ekonomik politikamızın önemli unsurlarından olacak" dedi.

Afgan halkının geleceğe umutla bakmak istediğini söyleyen Karzai, uluslarası toplumun da desteğiyle sürdürülebilir barış, refah ve güvenlik alanlarında çok çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.






Yorumlar