Afgan Talibanı'ndan Pakistanlı yetkililerle görüştüğü iddialarına yalanlama

İSLAMABAD (AA) - Afgan Talibanı, bazı temsilcilerinin, geçen günlerde Afgan hükümeti ile doğrudan barış görüşmeleri gündemiyle Pakistan’ı ziyaret ettiğine...

Google Haberlere Abone ol
Afgan Talibanı'ndan Pakistanlı yetkililerle görüştüğü iddialarına yalanlama

İSLAMABAD (AA) - Afgan Talibanı, bazı temsilcilerinin, geçen günlerde Afgan hükümeti ile doğrudan barış görüşmeleri gündemiyle Pakistan’ı ziyaret ettiğine ilişkin iddiaları yalanladı.

Afgan Talibanı Sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaptığı açıklamada, "Liderlerimizin geçen günlerde İslamabad’ı ziyaret ettiğine ilişkin medyada yer alan bir takım haberleri şiddetle reddediyoruz." dedi.

Bununla, Mücahid, Afgan Talibanı’nın davet edilmesi halinde, gelecek ay Moskova’da düzenlenecek Afganistan Zirvesi’ne katılıp katılmayacağına ilişkin bilgi vermedi.

Mücahid, "Eğer bize Moskova'daki görüşmeler için bir davetiye gelirse durumu değerlendirir ve konuya ilişkin bir yorum yaparız." diye konuştu.

Medyada yer alan bir takım haberlerde yedi Afgan Talibanı liderinin Afgan hükümeti ile yeniden doğrudan barış görüşmelerine başlamak için İslamabad'da Pakistanlı yetkililer ile görüştüğü iddia edilmişti.

Rusya’nın 14 Nisan’da Afganistan konulu bir barış konferansı gerçekleştirmesi planlanıyor. Konferansa Pakistan, İran, Afganistan ve Çin’in katılması bekleniyor. ABD ise Rusya'nın konferansa davetini geri çevirmişti.

NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nda Rusya'nın Afgan Talibanıyla işbirliğini artırdığını belirterek, "Silah da sağlıyor olabilirler." demişti.

Kremlin'in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov ise iddianın asılsız olduğunu söylemişti.

Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu, Pakistan'ın Muri kentinde yapılmıştı. Taliban lideri Molla Ömer'in ölüm haberinin ardından 31 Temmuz 2015'te yapılması planlanan barış görüşmelerinin ikinci turu ise süresiz ertelenmişti.

Yorumlar