Adli yıl açılış töreni

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) - "Millet adına görev yapan yargının, milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir" - "15 Temmuz gecesi en iyi sınavı veren kurumlarımızdan biri de adalet teşkilatımızdır. Darbe girişiminin tespitiyle birlikte hızla harekete geçen, ilk andan itibaren tüm çalışmaları hukuka uygun şekilde yürüten ve anında açıklama yapmak suretiyle, 'Yargı olarak, hukuk olarak gereği neyse yapılacaktır ve yaptıklarınız hukuka aykırıdır, yasalarımıza aykırıdır.' demek suretiyle ilk mesajlarını vermiş ve böylece yargı kapısının arkasına girip gizlenmemiştir. Bu tavır çok önemlidir"

Google Haberlere Abone ol
Adli yıl açılış töreni

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Millet adına görev yapan yargının, milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Milletin evine, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ne hoş geldiniz." diyerek sözlerine başladı.

2016-2017 adli yılının Türkiye'ye, millete ve adalet teşkilatına hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Sözlerimin hemen başında bir hususa açıklık getirmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu mekan elbette Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bir parçasıdır ancak bu mekan tıpkı aynı avlu içindeki camimiz, bulunduğumuz yerin hemen aşağısına inşa edilmekte olan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ki 5 milyon ciltli bir kütüphane olacak, 24 saat tüm insanımıza, halkımıza hizmet verecek. Şu anda inşaatı başlamış durumda. Çok amaçlı salonumuz ki burası sergi salonlarından aynı zamanda oluşan, büyük toplantıları orada yapabileceğiz. Herkese açık mekanlardır." ifadesini kullandı.

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı çalışma alanlarının üç bloktan ibaret olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin her yeri gibi burası da tüm çalışma mekanları da altta yeni inşa edilen kütüphanesi de milletin malıdır, devletin malıdır. Bizler görev süremiz boyunca çalışmalarımızı burada yürütmekle mükellefiz. Bizden sonra gelecekler de aynı şekilde bu mekanları kullanmayı sürdürecekler." diye konuştu.

Kongre ve Kültür Merkezi'nin, Ankara'da neredeyse her toplantıda hissedilen önemli bir eksikliği gidermek üzere planlandığını ve inşa edildiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ankara'mızda bakıyorsunuz çaplı toplantıları yapabilecek salonlarımız yoktu. Son senelerde böyle 500 kişilik, bin kişilik, iki bin, üç bin kişilik toplantıları yapabilecek salonlar daha yeni yapıldı. Burası Başkent, başkentimizde böyle bir eksikliğin giderilmesi bizim için önemliydi. Bunun için hele hele bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının bu ihtiyacını gidermek için de... Ankara gibi bir yerde opera binası yoktu. Ama şu anda bu bina aynı zamanda bir opera binası işlevini de görebilecek kabiliyete, tasarıma sahiptir. Bu mekanın projesi üzerinde çalışırken Ankara'daki bu büyük çaplı toplantı ve sahne gösterisi ihtiyacını karşılayacak, ülkemize ve milletimize yakışır bir eser olmasına özen gösterdik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nin artık bugün olduğu gibi tüm kamu kurumlarının geniş katılımlı toplantılarına ve önemli organizasyonlarına ev sahipliği yapacağına işaret etti. Erdoğan, "Nitekim Yargıtay Başkanımız, 'şayet adli yıl açılışı burada yapılmasaydı, alternatifinin bir otelin eksi ikinci kattaki salonu olduğunu' ifade etmişti ki 600 kişilik bir salon. Şu anda bu salonumuzda bin 500 civarında bir katılım söz konusu. Böyle bir kongre ve kültür merkezinin, devletin kurumlarının emrinde olduğunu kendilerine ifade etmek suretiyle buraya davet ettik ve burada bugün bu toplantıyı bu şekilde yapıyoruz. Hayırlı olsun." dedi.

Erdoğan, "Millet adına görev yapan yargının, milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir." ifadesini kullandı.

Toplantıya iştirak eden Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer davetlilere şükranlarını ileten Erdoğan, "Diğer kurumlarımızın temsilcilerinden de gerilim ve itham taktiğini bir kenara bırakarak, 7 Ağustos'taki Yenikapı ruhuna uygun şekilde hareket etmelerini bekliyorum. Çünkü artık milletimizin birliğe, beraberliğe, dayanışmaya her zamankinden çok daha fazla ihtiyacı var." görüşüne yer verdi.

- "Dostumuzu, düşmanımızı gördük"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında dostunu, düşmanını, yanında olanı, karşısında olanı, özellikle pusuda bekleyenleri büyük ölçüde gördüğünü ve tanıdığını dile getirerek, 15 Temmuz şehitlerini bir kez daha rahmetle andı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin çevresinde 29 şehit verildiğini ve 36 yaralı bulunduğunu anlatan Erdoğan, burasının F-16'larla bombalandığını, helikopterlerle tarandığını hatırlattı. 15 Temmuz gazilerine de Allah'tan şifa dileyen Erdoğan, "O gece destan yazan milletimize ne söylesek, ne yapsak minnetimizi ifade edemeyiz. Bu millet büyük bir millet, gerçekten sorumluluğumuzu çok daha artıran bir millet ve ben milletimle iftihar ediyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz'dan sonra çok daha ağır hale gelen sorumluluklarının gereğini yasama, yürütme ve yargı olarak hep birlikte yerine getireceklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türk milleti gerçekten çok büyük, çok asil ve her türlü hürmeti, her türlü hizmeti hak eden bir millettir. Dünyada istiklali ve istikbali için en modern silahların karşısına çıkıp dimdik durabilecek cesarete sahip başka bir millet var mıdır, doğrusu ben görmedim, bilmiyorum. Ama bu millet 15 Temmuz gecesi işte bunu gösterdi. 15 Temmuz gecesi en iyi sınavı veren kurumlarımızdan biri de adalet teşkilatımızdır. Darbe girişiminin tespitiyle birlikte hızla harekete geçen, ilk andan itibaren tüm çalışmaları hukuka uygun şekilde yürüten ve anında açıklama yapmak suretiyle, 'Yargı olarak, hukuk olarak gereği neyse yapılacaktır ve yaptıklarınız hukuka aykırıdır, yasalarımıza aykırıdır.' demek suretiyle ilk mesajlarını vermiş ve böylece yargı kapısının arkasına girip gizlenmemiştir. Bu tavır çok önemlidir. Milletimizin hakim, savcılarımız yanında polisiyle, darbeye karşı çıkan namuslu askerleriyle, ekipmanlarıyla sahada olan belediye görevlileriyle, tüm fertleriyle birlikte verdiği o kutlu mücadele tarihe altın harflerle kazınmıştır. Çanakkale'nin, Dumlupınar'ın, terörle mücadelede gösterilen sayısız kahramanlıkların hikayeleriyle büyüyen çocuklarımız, gençlerimiz, 15 Temmuz'da kendi destanlarını yazdılar. Türkiye bağımsızlığın, onurun, kanı ve canı pahasına mücadelenin ne olduğunu bilen, bunu bizzat yaşayan bir nesle daha kavuştu. Bu bizim için çok çok önemli. Artık sadece tarih kitaplarından okuyan değil, hem okuyan hem yaşayan bir nesle kavuştuk. Bu bizim için çok önemli. Uzun süredir ifade ettiğimiz, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ne demektir, ne anlama geliyor, o gece 79 milyon hep birlikte yaşadık, gördük, idrak ettik."

(Sürecek)

Yorumlar