Adıgüzel Barajı kuşlarla cıvıl cıvıl

- Uşak'taki Adıgüzel Barajı, su havzası, zengin kuş çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle doğaseverlerin keşfini bekliyor - Havzada oluşturulan üreme noktasında baharın gelişiyle yüzlerce gri balıkçıl ve karabatak yavrusu yumurtalarından çıktı - Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Tekin: - "Oluşturduğumuz koruma kalkanı ile kuşları her türlü olumsuzluktan uzak tutmaya çalışıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Adıgüzel Barajı kuşlarla cıvıl cıvıl

UŞAK (AA) - AYTUĞ CAN SENCAR - Uşak'ın Ulubey ilçesinde bulunan Adıgüzel Barajı'ndaki su havzası, doğal güzellikleri ve kuş çeşitliliğiyle dikkat çekiyor.

Büyük Menderes Nehri üzerinde Denizli sınırları içinde bulunan Adıgüzel Barajı'nın Uşak'ın Ulubey ilçesine yayılan havzası, 45'e yakın kuş çeşidine yaşam alanı oluşturuyor.

Gri balıkçıl ve karabatak kuşları barajda dört mevsim yaşam mücadelesini sürdürüyor.

Kurudere köyü yakınındaki sarp arazide bulunan kuş üreme noktasındaki yüzlerce yuvada baharla birlikte hareketlilik yaşanıyor. Yumurtalarından çıkan yavrular, dişi ve erkek kuşların desteğiyle doğaya uyum sağlamaya çalışıyor.

Adıgüzel Barajı havzasında kuş sayımı yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Hüseyin Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada bölgenin kuş çeşitliliği açısından zenginliğine dikkati çekerek, özellikle üreme döneminde hareketliliğin daha da arttığını söyledi.

Bölgenin, göçmen kuşların da uğrak noktaları arasında yer aldığı, karayoluyla ulaşımın zor olması, zengin beslenme imkanları ve habitatın uygunluğu dolayısıyla kuşları cezbettiğini vurgulayan Tekin, oluşturdukları denetim ekibiyle kuşları her türlü olumsuzluktan uzak tutmaya çalıştıklarını ifade etti.

- "Bölgede sürekli denetim yapılıyor"

Tekin, şunları kaydetti:

"Her geçen yıl gri balıkçıl ve karabatak sayısında artış gözlemliyoruz. Bu yıl 200 civarında gri balıkçıl, 600'ün üzerinde karabatak tespit ettik. Gölet, göçmen kuşların göç yolu üzerinde yer alıyor. Bu nedenle çok sayıda kuş görmek mümkün. Kuşlar yaz kış burada. Ekiplerimiz bölgede sürekli denetim yapıyor. Oluşturduğumuz koruma kalkanı ile kuşları her türlü olumsuzluktan uzak tutmaya çalışıyoruz. Burada leylek, ördek, baykuş gibi kuşları da gözlemledik. Burası onlar için güzel bir yaşam alanı."

Bölgenin, kuş gözlemcileri açısından özel bir bölge olduğunu ancak izinsiz girilmemesi gerektiğini belirten Tekin, "Doğa fotoğrafçılarına özel kareler sunabilen bu alanda kuşları rahatsız etmemek ve yuvalarını bozmamak önemli. Yavrular, kendilerini yuvadan atabilir veya kuşlar bölgeden uzaklaşabilir." diye konuştu.

Yorumlar