Adalet Bakanı Bozdağ:

- "Halk iradesiyle seçilmiş TBMM'nin anayasaya göre başkanlık sistemini kabul etmesi halinde başkanlık Türkiye'ye Kılıçdaroğlu'na rağmen gelir" - "Başkanlık Türkiye'ye kanla değil, Türk milletinin iradesiyle gelecektir, anayasayla gelecektir. Geldiğinde de kan değil bayram olacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Adalet Bakanı Bozdağ:

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlık sistemiyle ilgili sözlerine tepki göstererek, "Başkanlık Türkiye'ye kanla değil, Türk milletinin iradesiyle gelecektir, anayasayla gelecektir. Geldiğinde de kan değil bayram olacaktır" ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, başkanlığın, yasama ile yürütmenin birbirinden tam ayrı ve birbirine karşı tam bağımsız olduğu sistemin adı olduğunu bildirdi.

Başkanlık sisteminde yasama ve yasama üyelerinin, parlamenter sisteme göre daha kuvvetli, daha etkin ve daha bağımsız olduğunu belirten Bozdağ, başkanlık sisteminin, parlamenter sistemden daha güçlü ve daha etkin bir yasama denetimi sağladığını, kuvvetlerin ayrılığı ve bağımsızlığının tam olduğunu vurguladı.

- "Bilgisizlik değilse başkanlığa bühtandır"

Başkanlık sisteminde, yasama-yürütme seçiminin ayrı ayrı gerçekleştirildiğini, parlamenter sistemde sadece yasama seçimi yapılırken, yürütme seçimi yapılmadığına değinen Bozdağ, şunları kaydetti:

"Başkanlık sisteminde yasama yetkisi ile yürütme yetki ve görevi, doğrudan halk tarafından sandıkta verilir. Oysaki parlamenter sistemde yürütme yasamadan çıkar ve yasamanın güvenine dayanır. Ayrıca bir yürütme seçimi yapılmaz. Bu hakikate rağmen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun başkanlığı tek adamlık diye nitelendirmesi bilgisizlik değilse başkanlığa bühtandır.

Halk iradesiyle seçilmiş TBMM'nin, anayasaya göre başkanlık sistemini kabul etmesi halinde başkanlık Türkiye'ye Kılıçdaroğlu'na rağmen gelir. Başkanlık Türkiye'ye kanla değil, Türk milletinin iradesiyle gelecektir, anayasayla gelecektir. Geldiğinde de kan değil bayram olacaktır. Kılıçdaroğlu, 'kan' demeye devam etse de aziz milletimiz gözünü kan bürümüşlere, ağzından kan damlayanlara inat başkanlığa 'evet' diyecektir. Başkanlık geldiğinde kan almayacak ama bu büyük başarıdan dolayı sevinç gözyaşı dökenler olacaktır."

- Kılıçdaroğlu'nun sözleri

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dün TOBB'un 72. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Bir kişi konuşacak, istediği adam hapse girecek. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz." ifadesini kullanmıştı.


Yorumlar