Açlık ve koleranın pençesindeki Yemen'de insani kriz derinleşiyor

- Yemen'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü Huri: "Bazı kentlerde 5 yaş altı çocuklarda 'akut malnütrisyon'a (yetersiz beslenme) yakalanma oranı yüzde 31'e ulaştı. Normal şartlarda bu oranın yüzde 15'e ulaşması halinde olağanüstü hal ilan edilmesi gerekiyor" - Yemenli öğretmen Şerrabi: "Biz bu felaketi yaşamayı beklemiyorduk. Salgın hastalıklar, açlık ve savaş her yanımızı sardı" - Sana'da gıda maddeleri ticareti yapan Zureyki: "Çoğu kişinin buğday, pirinç, şeker gibi gıda maddelerini alacak maddi gücü yok"

Google Haberlere Abone ol
Açlık ve koleranın pençesindeki Yemen'de insani kriz derinleşiyor

SANA (AA) - Yemen'de iki yıldır devam eden çatışmalar, beraberinde getirdiği ekonomik kriz ve sağlık hizmetlerinde görülen aksaklıklar ülkedeki insani krizin her geçen gün daha da derinleşmesine neden oluyor.

Hükümetin iki aydır memur maaşlarını ödeyemediği, yoksulluk oranının yüzde 80'e ulaştığı ülkede, çocuklarda yetersiz beslenme endişe verici düzeye çıktı. Ayrıca, 1990'lı yıllarda sona erdiği duyurulan kolera vakaları ülkede yeniden görülmeye başlandı, hatta bu yüzden ölenler oldu.

Yemen'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Direktörü George Huri, Yemen halkının karşı karşıya kaldığı insani krizle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Öncelikle ülkedeki açlık krizine dikkati çeken Huri, 9 ilde tıbben "akut malnütrisyon" olarak ifade edilen yetersiz beslenme sorunu yaşandığını söyledi.

Yaklaşık 400 çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle cücelik sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirten Huri, "Bazı kentlerde 5 yaş altı çocuklarda akut malnütrisyona yakalanma oranı yüzde 31'e ulaştı. Normal şartlarda bu oranın yüzde 15'e ulaşması halinde olağanüstü hal ilan edilmesi gerekiyor." dedi.

Huri, Yemen'de yeniden görülen kolera vakalarıyla ilgili de endişelerini paylaştı. Ülkedeki 5 ilde 8 kişinin kolera nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisini veren Huri, 71 kişide kolera tespit edildiğini, 2 bin 241 kişinin ise koleraya yakalandığından şüphelenildiğini aktardı.

OCHA Direktörü ayrıca, geçen günlerde koleranın yaygınlaştığı kentlerde akut ishal nedeniyle de 47 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

- Zenginler bile kuru ekmeye muhtaç

Dünyanın gözünü kapattığı ülkelerinde zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Yemenliler ise içinde bulundukları durumu "felaket" olarak nitelendirdi.

Devlet okulunda öğretmenlik yapan Abdurrakib eş-Şerrabi, "Biz bu felaketi yaşamayı beklemiyorduk. Salgın hastalıklar, açlık ve savaş her yanımızı sardı." dedi.

Ülkedeki savaşın zengin ile fakir arasındaki farkı ortadan kaldırdığını belirten Şerabi, "Zengin tanıdıklarım şu anda bir dilim kuru ekmek yer hale geldi. İnsanlar yardım kuruluşlarının desteğiyle yaşıyor." diye konuştu.

- Sokaklar dilencilerle dolu

Başkent Sana'da gıda maddeleri ticareti yapan Muhammed ez-Zureyki ise ülkedeki alım gücünün her geçen gün daha da düştüğünü, halkın en temel gıda maddelerini almakta dahi güçlük çektiğini söyledi.

Zureyki, "Borçluların sayısı her gün artıyor. Çoğu kişinin buğday, pirinç, şeker gibi gıda maddelerini satın alacak maddi gücü yok. Halkın çoğu, çocuklarını doyurabilmek için arabalarını, mücevheratını satıyor." ifadelerini kullandı.

Savaş nedeniyle dilenciliğin de yaygınlaştığına işaret eden Zureyki, sokakların çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu dilencilerle dolduğunu ifade etti.

BM'ye bağlı kurumların verilerine göre, yaklaşık 26 milyon nüfuslu Yemen'de 19 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda, 7 milyon kişi de düzenli biçimde gıdaya ulaşamıyor.

Yorumlar