Açlık grevindeki Filistinli tutuklulara destek

- Gazze'de İsrail hapishanelerinde açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklularla dayanışma çadırı kuruldu

Google Haberlere Abone ol
Açlık grevindeki Filistinli tutuklulara destek

GAZZE (AA) - Gazze'de İsrail hapishanelerinde açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklularla dayanışma çadırı kurularak "idari tutukluluk" uygulaması protesto edildi.

İslami Cihad Hareketi'ne yakınlığıyla bilinen Muhcet el-Kudüs Kurumu, açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklulara destek vermek için Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi merkezi önüne dayanışma çadırı kurdu.

"İdari tutukluluk politikası uluslararası kanunların ve sözleşmelerin açıkça ihlalidir" yazılı dövizlerin dikkati çektiği çadırdaki eyleme destek verenler Filistinli tutukluların posterlerini taşıdı.

Muhcet el-Kudüs Kurumu Müdürü Yasir Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in "idari tutukluluk" politikasına protesto olarak açlık grevi yapan Filistinlilere destek için eylem çadırı kurduklarını ifade etti.

Salih, "Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin açlık grevindekilerin hayatından endişe ettiğini göstermesi yetmez. Buraya tutukluların hayatlarını kurtaracak adımlar atılmasını talep etmek için geldik." dedi.

İsrail'in 2000 yılından bu yana 20 bin Filistinliyi yargılamadan "idari tutuklu" olarak alıkoyduğunu belirten Salih, "İsrail hapishanelerinde halen 750 idari tutuklu bulunuyor. 2015 ile karşılaştırıldığında idari tutukluların sayısında yüzde 50 artış görülüyor." diye konuştu.

İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler, "idari tutukluluk" politikasını protesto etmek için 17 Temmuz'da açlık grevine başlamıştı. İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar