Açlık grevindeki Filistinli tutuklulara destek gösterisi

- Gazze'de çok sayıda Filistinli İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan tutuklulara destek vermek için gösteri düzenledi

Google Haberlere Abone ol
Açlık grevindeki Filistinli tutuklulara destek gösterisi

GAZZE (AA) - Gazze'de çok sayıda Filistinli İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara destek olmak için gösteri düzenledi.

Hamas tarafından Gazze'nin Filistin Meydanı'nda düzenlenen gösteriye katılanlar, üzerinde "İdari tutuklamalara hayır" ve "Uluslararası toplum ve insan hakları kuruluşları nerede" yazılı pankartlar açtı.

Eylemde konuşan Hamas yetkililerinden Mahir Sabra, İsrail hapishanelerinde kendilerine kötü muamele edildiği için açlık grevinde olan Filistinlilere destek vermek amacıyla toplandıklarını söyledi.

Sabra, açlık grevindeki tutukluların onurlarını ve özgürlüklerini müdafaa ettiklerini belirtti.

Hamas yetkililerinden Abdurrahman Şedid, dün yaptığı yazılı açıklamada, Eshel, Nefha ve Ramon hapishanelerinde bulunan 300'den fazla hareket mensubu tutuklunun açlık grevi başlattığını duyurmuştu.

İsrail makamları, haziranda 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren Filistin'in Nablus kentinden Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de kararı protesto için açlık grevine başlamıştı.

Kayid'e destek vermek için Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden (FHKC) tutuklular da açlık grevine başlamış, geçen pazartesi günü itibariyle grev yapanların sayısı 100'e ulaşmıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Yorumlar