Açlık grevindeki Filistinli tutuklu Kayid'in durumu

- Filistin Esir İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Karaki: - "İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan ve 30 günden bu yana açlık grevini sürdüren Kayid bu süre içinde 30 kilo kaybetti ve gelinen aşamada hayati tehlikesi bulunuyor"

Google Haberlere Abone ol
Açlık grevindeki Filistinli tutuklu Kayid'in durumu

RAMALLAH (AA) - İsrail'in "idari tutukluluk" kararını protesto etmek amacıyla 30 gündür açlık grevinde olan Filistinli tutuklu Bilal Kayid'in bu süre içinde 30 kilo kaybettiği ve hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

Filistin Esir İşleri Yüksek Kurulu Başkanı İsa Karaki, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, "İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan ve 30 günden bu yana açlık grevini sürdüren Kayid bu süre içinde 30 kilo kaybetti ve gelinen aşamada hayati tehlikesi bulunuyor." dedi.

Karaki, su dışında hiçbir şey kabul etmeyen Kayik'in sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine son 24 saatte iki defa hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Karaki ayrıca Arap Birliği'nden Kayik'in serbest bırakılmasına yönelik uluslararası toplumun İsrail'e baskı yapmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmasını istediklerini ifade etti.

- "İsrail, Bilal'in iradesini kırmak istiyor, ancak bunu başaramayacak"

Açlık grevindeki Filistinli tutuklunun kardeşi Mahmud Kayid de burada yaptığı konuşmada, kardeşinin diğer tüm araçları kullanmasının ardından artık son yol olarak seve seve açlık grevine gittiğini söyledi.

Kardeşinin hayatından tümüyle İsrail yönetiminin sorumlu olduğunu ifade eden Kayid, "Arap ve İslam dünyasından olaya müdahil olmasını istiyoruz. Biz ailesi olarak Bilal'i 14 buçuk yıl bekledik. Ancak işgal yönetiminin politikaları nedeniyle şu an gerçekten tahmin edilmesi güç çok zor günler yaşıyoruz." diye konuştu.

İsrail'i, izlediği bu tür politikalarla insanları yavaş yavaş öldürmekle suçlayan Kayid, "İsrail, Bilal'in ve tüm Filistinli esirlerin iradesini kırmak istiyor ancak bunu başaramayacak." ifadesini kullandı.

İsrail mahkemesi Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu olan Kayid'in yaklaşık 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından, durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin resmi verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

Yorumlar