ABD'nin UNESCO'dan çekilme kararı

-Filistin Dışişleri Bakanı Maliki: -"ABD'nin kararı üzücü ve bu önemli örgütün çalışmalarını siyasileştirmeye yönelik bir girişimdir"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin UNESCO'dan çekilme kararı

RAMALLAH (AA) - Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, ABD'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) çekilmesini, örgütün çalışmalarını "siyasileştirme girişimi" olarak nitelendirdi.

Maliki, Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan yazılı açıklamasında, "ABD'nin kararı üzücü ve bu önemli örgütün çalışmalarını siyasileştirmeye yönelik bir girişimdir." ifadesini kullandı.

Bu kararın hatalı bir mantık ve gerekçeler üzerine alınmasının "üzücü", UNESCO'ya yöneltilen "İsrail karşıtı tutum" suçlamasının ise "yanlış ve sorumsuzca" olduğu vurgulanan açıklamada, "Hesap verme sorumluluğu ve yasalara bağlı tüm ülkelere uygulanan hukuki önlemlere karşı İsrail'e mutlak bir koruma sağlama girişimi, tehlikeli ve aldatıcıdır. Bu girişim ters etki yaratacaktır." denildi.

"UNESCO'nun aldığı kararların, üye devletlerin çoğunluğunun kolektif iradesi ve görüşlerini yansıttığını, bir ülkenin çıkıp bu politikalara meydan okuma ya da değiştirme hakkına sahip olmadığını" vurgulayan Maliki, Filistin'in diğer ülkelerle, örgütün siyasi olmayan eğitimin, kültürel çeşitliliğin ve bilimin güçlendirilmesinin yanı sıra barışın inşası gibi soylu amaçlarını desteklemek için sorumluluk üstlenmeye devam edeceğini belirtti.

Maliki, dünya mirasının bir parçası olmaları itibarıyla Filistin'deki önemli tarihi yerlerin korunmasına devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, UNESCO'dan "İsrail karşıtı tutumu" ve "yapısal reform ihtiyacı" nedeniyle ayrıldığını açıklamıştı.

Bakanlık açıklamasında, "12 Ekim 2017'de Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin UNESCO'dan geri çekilme ve kurumda daimi gözlemci statüsünde olma kararını, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya iletmiştir. Bu, kolaylıkla alınan bir karar değildir. UNESCO'daki İsrail karşıtı tutumun devam etmesi ve kurumdaki yapısal reform ihtiyacı gibi ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır." ifadelerine yer verilmişti.

Yorumlar