ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power Güney Sudan'da

- ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power: - "Cuba yönetimi, ağustos ayında BMGK'nin aldığı 4 bin yeni barış gücü gönderilmesi kararını ilkesel olarak onayladı ancak bu güçlerin yapısı, yetkilendirilmesi ve ülkede kalış süresinin tartışılmasını şart koştu"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power Güney Sudan'da

CUBA (AA) - Güney Sudan'da bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) heyetinin Başkanı ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BM barış gücünün ülkede konuşlandırılması konusunda hükümetten ilkesel olarak onay aldıklarını duyurdu.

Power, Güney Sudan Kabine İşleri Bakanı Martin Elia Lomoro ile başkent Cuba'da düzenlediği basın toplantısında, "Cuba yönetimi, ağustos ayında BMGK'nin aldığı 4 bin yeni barış gücü gönderilmesi kararını ilkesel olarak onayladı ancak bu güçlerin yapısı, yetkilendirilmesi ve ülkede kalış süresinin tartışılmasını şart koştu." dedi. Power, hükümetin BM misyonu üyelerine getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını da kabul ettiğini ifade etti.

Lomoro ise ulusal birlik hükümetinin, Güney Sudan'daki BM misyonu üyelerinin serbest bir şekilde dolaşması için çalışacağını ve misyonun çalışmasını garanti altına almak için gelecek aralık ayında kapsamlı bir plan hazırlayacaklarını belirtti.

Hükümetin ülkede yardıma muhtaç insanların durumunun iyileştirilmesine çalışacağını vurgulayan Lomoro, "4 bin askerden oluşan bu güce katılan devletlere itirazımız yok lakin bunların icra edeceği görev konusunda müzakerelerde bulunmamız gerekiyor." diye konuştu.

BMGK heyeti bugün Mayardit ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirmişti.

BM Güvenlik Konseyi, geçen ağustos ayında iç savaş yaşanan Güney Sudan'a öncekine göre daha geniş yetkilerle donatılmış 4 bin yeni barış gücü personeli göndermeyi içeren karar tasarısını kabul etmişti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Yorumlar