AB'den Tunus'a 500 milyon avro kredi

- Avrupa Parlamentosu, yapısal reformları gerçekleştirmesi ve kurumların işleyişini yakından takip etmesi şartıyla Tunus’a 500 milyon avro kredi verilmesini kabul etti

Google Haberlere Abone ol
AB'den Tunus'a 500 milyon avro kredi

STRAZBURG (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Komisyonu ile reform paketi ve ülkedeki demokratik kurumların işleyişi konularında sözleşme imzalaması şartıyla Tunus’a 500 milyon avro kredi verecek.

Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulu oturumunda Avrupa Birliği’nin (AB) Tunus’a maddi yardım ve kredi açması konuları gündeme geldi.

Oturumda söz alan AP Liberal Grup üyesi Fransız parlamenter Marielle de Sarnez, Tunus’un ekonomik durgunluk, işsizlik, terör gibi nedenlerin yanı sıra Libya’dan 1,8 milyon göçmeni kabul ettiğini, bu yüzden zorlu bir dönemden geçtiğini söyledi. De Sarnez, AB’nin Tunus’un yanında olması gerektiğini belirterek Avrupa Komisyonundan kredinin çok kısa bir süre içerisinde teslim edilmesini istedi.

De Sarnez, AB’nin bu meblağı yardım olarak vermeyeceğini, borcu sürekli artsa da Tunus’un bu parayı geri ödeyeceğini kaydetti.

Kredi planı 76'ya karşı 561 oyla kabul edildi.

Tunus’a AB tarafından verilen diğer kredilerde olduğu gibi, Tunus, 500 milyon avroluk borç karşılığında birçok alanda reform yapmak, kamu maliyesi yönetimini iyileştirmek, hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi konularda düzenlemeler yapmayı garanti edecek. Uygulamalar AB tarafından takip edilecek.

Tunus’a, Uluslararası Para Fonundan (IMF) 2,9 milyar dolar yardım kararı çıkmıştı. AB’nin vereceği 500 milyon avroluk kredi, 2014’te verilen 300 milyon avroluk desteğe ek olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar