AB'den Polonya'ya uyarı

- AB Komisyonu, Polonya’da hükümete Anayasa Mahkemesi yapısında yaptığı değişikliğin hukuk egemenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle resmi uyarı yaptı - AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Timmermans: - "Bu organizasyon yani Avrupa Birliği, hukukun egemenliği temelinde kuruldu ve bununla yaşıyor. AB kurumlarının ve üye ülkelerinin ortak görevi hukuk egemenliğinin devamını sağlamaktır. AB Komisyonu’nun görevi de bunun gardiyanlığını yapmaktır"

Google Haberlere Abone ol
AB'den Polonya'ya uyarı

BRÜKSEL (AA) - AB Komisyonu, Polonya hükümetine Anayasa Mahkemesi yapısında yaptığı değişikliğin hukuk egemenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle resmi uyarıda bulundu.

AB Komisyonu’nun haftalık Kolej Toplantısı sonunda, AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Polonya hükümetine, ülkenin yüksek mahkeme yapısının değiştirilmesinin hukukun egemenliğini sistemik olarak riske soktuğunu belirten resmi uyarı yazısı yazıldığını duyurdu.

Timmermans,"Polonya hükümetiyle hukuk egemenliği konusunda görüşmeler devam ediyor. Bu alanda bugün Polonya’ya hukuk egemenliği görüşü verdik.”dedi.

AB için hukukun egemenliğinin ana unsur olduğunu vurgulayan Timmermans, "Bu organizasyon yani Avrupa Birliği, hukukun egemenliği temelinde kuruldu ve bununla yaşıyor. AB kurumlarının ve üye ülkelerinin ortak görevi hukuk egemenliğinin devamını sağlamaktır. AB Komisyonu’nun görevi de bunun gardiyanlığını yapmaktır" diye konuştu.

Timmermans, Polonya ile yoğun diyaloğun devam ettiğine işaret ederek, "Halen, anan konuda çözüm üretemedik. Konu, Polonya’daki Anayasa Mahkemesinin yapısı ve buraya yargıç atanması. AB’nin mevcut hukukun egemenliği çerçevesi bize Polonya’ya yazılı olarak değerlendirmemizi sunma imkanı sağlıyor. Bugün bunu yapmaya karar verdik. Polonya’nın buna yanıt vermesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Polonya’da iktidar olan Hukuk ve Adalet Partisi’nin parlamentodan geçirdiği yasa ile hükümetin yüksek yargıya hakim ataması yapmasının önü açılmıştı.

Eğer Polonya bu konuda geri adım atmazsa ülkenin AB oylamalarındaki hakları elinden alınabilmesi söz konusu olacak.

Bundan sonra Polonya yetkilileri, AB komisyonu görüşüne yönelik kendi görüşlerini içeren değerlendirmesini sunacak. Sorun uygun bir süreç içerisinde çözümlenemese AB’nin hukukun egemenliği çerçevesi işletilecek ve Polonya’nın AB üyeliğinden doğan hakları elinden alınabilecek.

Böylece, Polonya AB Komisyonu’nun hukuk egemenliği nedeniyle resmi görüşle eleştirildiği ilk ülke oldu.

Yorumlar