AB'den "İngiltere'nin birliği tehlikede" açıklaması

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Mogherini: - "Bugün Avrupa için zor bir zaman. Ama eminim bu Birleşik Krallık için daha zor bir zaman. Tehlike, ilk başta Birleşik Krallık, onun birliği, geleceği ve siyasi istikrarına yöneliktir"

Google Haberlere Abone ol
AB'den "İngiltere'nin birliği tehlikede" açıklaması

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İngiltere'nin AB'den ayılık kararı sonrası ortaya çıkan tehlikenin, AB'den ziyade ilk başta Birleşik Krallık, onun birliği, geleceği ve siyasi istikrarına yönelik olduğunu bildirdi.

Mogherini, Brüksel'deki temasları kapsamında ve AB Zirvesi öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Mogherini, referandum sonrası belirsizliğe yer olmadığını belirterek, "Şu net, ya üyesiniz ya da değil. AB'nin yarım üyeliği yok." dedi.

İngiltere'ye çıkış sürecini bir an önce başlatması çağrısında bulunan Mogherini, "Bugün Avrupa için zor bir zaman. Ama eminim bu Birleşik Krallık için daha zor bir zaman. Tehlike, ilk başta Birleşik Krallık, onun birliği, geleceği ve siyasi istikrarına yöneliktir. Yapmamız gereken, bu belirsizlik ve kaosun diğer AB üyelerine de genişlemesine engel olmak." ifadesini kullandı.

Hem piyasalara hem de uluslarası ortaklara, "Belirsizlik zamanında sorumlulukları beraber yerine getirme" çağrısı yapan AB yetkilisi Mogherini, diğer üyelere de "Bir rol oynamak istiyorsak bunu beraber yapmalıyız. Birlikte kuvvetliyiz. Birlikteyiz ve AB devam edecek." mesajı gönderdi.

Mogherini, Londra'nın ne yapmak istediğini kendilerine bildirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan referandumda, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması yönünde oy kullanmıştı ancak AB'den çıkış için İngiltere'nin AB Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyması, AB'ye resmen referandum sonucunu iletmesi gerekiyor. Bunun ardından, 2 yılı bulması öngörülen çıkış müzakereleri yapılacak.

AB ülkelerinin liderleri, bugün yapılacak AB Konseyi (AB Zirvesi) toplantısında referandumdan çıkan sonucu görüşerek, ortak bir pozisyon ortaya koyacak.


Yorumlar