ABD'den getirttiği yapraklara tezhip işleyip geri satıyor

- Çanakkale'de, tezhip sanatıyla uğraşan Unutur, ABD'den getirttiği difenbahya bitkisi yapraklarına desenler ve üç din ile ilgili motifler işliyor - Unutur'un ortaya çıkardığı eserler, yurt içi kadar yurt dışından da ilgi görüyor

Google Haberlere Abone ol
ABD'den getirttiği yapraklara tezhip işleyip geri satıyor

ÇANAKKALE (AA) - MEHMET YAVAŞ - Çanakkale'de, Hülya Kalaycı Unutur'un ABD'den getirterek tezhip işlediği difenbahya bitkisi yapraklarıyla ortaya çıkardığı eserler, yurt içinden ve yurt dışından büyük ilgi görüyor.

Ayvacık'ın Behramkale köyünde yaşayan Unutur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yıldır kurutulmuş difenbahya yapraklarına yeniden hayat verdiğini söyledi.

ABD'den getirttiği yapraklar üzerine işlediği desen ve motiflerle oluşturduğu çalışmaların sanat tutkunlarının ilgisini çektiğini dile getiren Unutur, özellikle üç dini temsil eden motiflerin bulunduğu eserlerin bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerce beğenildiğini anlattı.

Unutur, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Çini Bölümünden mezun olduğunu belirterek, "Okuldan sonra çini çalışmak istiyordum. Bunu gerçekleştiremeyince tezhip sanatına yöneldim. Şimdi yaprak üzerine hem sanat yapıyorum hem de para kazanıyorum." dedi.

- "Yapraklar 1,5 yılda kuruyor"

Hat ve tezhip sanatıyla Türkiye'de çok az kişinin uğraştığını dile getiren Unutur, şöyle konuştu:

"Eserlerde yapacağım motif ve işlemelere önceden karar veriyorum. Sonrasında çalışmalara başlıyorum. Tasarıma göre çalışmanın süresi değişiyor. Difenbahya yapraklarını 1,5 yılda kurutuyorum. Simetriği bozulmamış olanların üzerine boya yardımıyla fırça kullanarak motifleri işliyorum. Bu motifi kuruması için bekletiyorum. Sonra diğer motifleri yaprak üzerine işliyorum. Kurumanın tamamlanmasıyla yaprağın zarar görmemesi için cam çerçeveye yerleştiriyorum."

Unutur, eserlerini köyde bulunan sanat evinde sergilediğini de ifade ederek, "İstanbul'daki Kapalıçarşı esnafına ve ağırlıklı olarak ABD, Japonya ve Almanya'daki müşterilerime eserlerimi satıyorum. En çok ilgiyi dini motif ve desenlerden ürettiğim eserler görüyor. Çalışmalarım 200 liradan bin 500 liraya kadar alıcı buluyor." diye konuştu.

Yorumlar