ABD'deki "11 Eylül yasası"na tepkiler

- Katar, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasayı eleştirerek, konuyu "uluslararası ilişkilerde daha önce görülmemiş tehlikeli bir gelişme" olarak değerlendirdi

Google Haberlere Abone ol
ABD'deki "11 Eylül yasası"na tepkiler

DOHA (AA) - Katar, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasayı eleştirdi.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, başkent Doha'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında, söz konusu yasa eleştirildi. Toplantıda yasaya ilişkin "eşitlik ve egemenliğin dokunulmazlığı gibi ilkeleri ihlal,, uluslararası ilişkilerde daha önce görülmemiş tehlikeli bir gelişme" değerlendirmesi yapıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Ahmed bin Abdullah Al Mahmud da söz konusu tasarının yasalaşmasının, istikrarlı uluslararası normları baltaladığını kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama yasa tasarısını veto etmiş ancak düzenleme, Senato'da ezici çoğunlukla kabul edilmişti.

ABD kamuoyunda tartışmalara yol açan ve Suudi Arabistan'ı derinden rahatsız eden yasa ile 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybeden kişilerin ailelerinin, saldırılarda Suudi yöneticilerin rolü olabileceği gerekçesiyle ABD mahkemelerinde dava açabilmesine imkan tanınmıştı.

Kocasını Pentagon’da düzenlenen saldırıda kaybeden Stephanie DeSimone bu yasaya dayanarak Suudi Arabistan aleyhine dava açan ilk kişi olmuştu.

Suudi Arabistan'a karşı 2001 yılındaki terör saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan sunan yasa, yabancı devletlerin Amerikan mahkemelerindeki dokunulmazlığını kaldırıyor.

Terörle ilişkilendirilen ülkelerle sınırlı kalmayan yasa, ABD içinde veya dışında bir Amerikan vatandaşına karşı yabancı bir devletin memuru tarafından "haksız fiil işlenmesi" durumunda bu ülkeye dava açılabilmesine imkan veriyor.

ABD yönetimi, başka ülkelerin de ABD’ye aynı şekilde davranabilmesine olanak tanıdığı için yasaya karşı çıkıyor.

Kamuoyunda "11 Eylül yasası" olarak bilinen düzenleme, Obama’nın başkanlığı döneminde veto yetkisini aşan ilk yasa olmuştu.

Yorumlar