ABD'de silah karşıtlarını sevindirecek karar

- Yüksek Mahkeme, iki eyalette yarı otomatik silahları yasaklayan düzenlemeye yapılan itirazı görüşmeyi reddetti

Google Haberlere Abone ol
ABD'de silah karşıtlarını sevindirecek karar

WASHINGTON (AA) - ABD Yüksek Mahkemesi, Orlando saldırısı sonrası ülkede yeniden alevlenen silah edinmeye sınırlama tartışmaları sırasında silah karşıtları lehine bir karar aldı ve iki eyalette birçok yarı otomatik silahın yasaklanmasına ilişkin yasaya yapılan itirazı görüşmeyeceğini bildirdi.

Yüksek Mahkeme, New York ve Connecticut'ta "askeri amaçlı saldırı silahı" olarak değerlendirilen ateşli silahların satışını ve bulundurulmasını yasaklayan yasal düzenlemelere yapılan itirazı görüşmeyi reddetti.

Mahkemenin Connecticut'ta 2013'te bir ilkokula düzenlenen ve 20 çocuk ile 6 yetişkinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından çıkarılan yasa lehine tutum alması bu tür davalar için emsal teşkil etmiyor ancak son dönemde artan silah edinmeye sınır getirilmesi tartışmalarında silah karşıtları için önemli gelişme olarak yorumlanıyor.

Yüksek Mahkemeye başvuran dört kişi, bir şirket ve iki silahlanma savunucusu grup, yasağın "mantıksız, etkisiz ve anayasaya aykırı" olduğunu savunmuştu.

ABD genelinde yaklaşık 5 milyon kişinin yarı otomatik silah sahibi olduğu düşünülüyor. Orlando'da 49 kişinin ölümüne yol açan gece kulübü saldırısını düzenleyen Omar Mateen'in de benzer bir silah kullandığı açıklanmıştı.

Orlando olayının ardından ülkede yeniden alevlenen silahlanma tartışmalarında özellikle Demokrat Partili senatörler yeni yasalar çıkartılmasını ve silahlanmaya bazı sınırlamalar getirilmesini talep ediyor ancak Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Kongresi'nde bu yasaların çıkmasının oldukça zor olduğu değerlendiriliyor.

Demokrat Parti Connecticut Senatörü Chris Murphy, geçen hafta Senato'da bireysel silahlanmaya karşı bir an önce eyleme geçilmesi amacıyla "kürsü işgal" eylemi yapmış, 15 saat kürsüde kalarak konuya dikkati çekmişti.

Silah satışının daha sıkı kontrol altına alınması için Kongre’den yasa çıkarma girişimleri her defasında başarısızlıkla sonuçlanan ABD Başkanı Barack Obama da terörle bağlantılı olabilecek kişilerin uçaklara bindirilmediği gibi silah edinmelerinin de önüne geçilmesi gerektiğini dile getirmişti.

ABD'de tutulan bağımsız kayıtlara göre, 2015'te 13 bin 200'den fazla kişi ateşli silahla düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetti. 2012 istatistiklerine göre ise cinayetlerin yüzde 60'ı ateşli silah kullanılarak işlendi.

Yorumlar