ABD'de ırklar arasındaki servet uçurumunun kapanması yüzyıllar sürecek

- ABD'de, beyaz kökenli ailelerin bugünkü servet seviyesine ulaşabilmek için Afrika kökenli ailelerin 228 yıla, Latin kökenli ailelerin de 84 yıla ihtiyacı var

Google Haberlere Abone ol
ABD'de ırklar arasındaki servet uçurumunun kapanması yüzyıllar sürecek

NEW YORK (AA) - ABD'de farklı ırka ait aileler arasındaki servet uçurumunun kapanmasının yüzyıllar süreceği bildirildi.

Başkent Washington merkezli Teşebbüs Geliştirme Şirketi (CFED) ve Politika Çalışmaları Enstitüsü (IPS) araştırma kurumlarının ortak hazırladığı rapora göre, ABD'de, beyaz kökenli ailelerin bugünkü servet seviyesine ulaşabilmek için Afrika kökenli ailelerin 228 yıla, Latin kökenli ailelerin de 84 yıla ihtiyaç duydukları belirtildi.

"Sürekli Büyüyen Uçurum: Mevcut Duruma Seslenmemek, Irklar Arasındaki Servet Uçurumunu Yüzyıllar Boyunca Sürdürecek" adlı raporda, ABD'de 2043 senesinde beyaz ırkdan olmayan ailelerin toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturmaya başlayacağına işaret edilirken, söz konusu yıldan sonra ülkedeki ırksal ayrımların sadece sosyal adelet nezdinde olmayacağı ve ABD'nin en büyük ekonomik sorunu haline geleceği vurgulandı.

Raporda, ABD'de ırklar arasındaki ekonomik eşitsizliğin devam etmesi durumunda, 2043 yılına gelindiğinde, bugüne göre, beyaz ailelerin ortalama gelirinin yüzde 84 artarak 1,2 milyon dolara çıkacağı tahmin edilirken, aynı dönemde Latin kökenli ailelerin ortalama gelirinin yüzde 69 yükselerek 165 bin dolara, Afrika kökenli ailelerin ortalama gelirinin de sadece yüzde 27 artarak 108 bin dolara ulaşacağının öngörüldüğü ifade edildi.

ABD'nin halihazırdaki vergi politikalarının ırklar arasındaki servet uçurumunu büyütmede etkili olduğuna dikkat çekilen raporda, vergi sistemindeki adaletsizlikler nedeniyle toplumun zengin kesiminin servetinin arttığına, ancak yoksul kesiminin daha da fakirleştiğine vurgu yapıldı.

Raporda, ABD hükümetinin toplumda varlık birikimi oluşması için yaptığı harcamaların toplam tutarının 1994'te 200 milyar dolardan 2015'te 660 milyar dolara çıktığı kaydedilirken, söz konusu harcamaların toplumda farklı ırkdan olan sınıflara eşit dağılmadığı belirtildi.

Şu anda ABD'deki milyonerlerin kamusal vergi yardımından yılda ortalama 145 bin dolar aldığının bildirildiği raporda, beyaz olmayan ailelere ise yılda ortalama 174 dolar vergi yardımı yapıldığı ifade edildi.

Raporda, son 30 yılda Amerikalı en zengin 400 insanının servetinin yüzde 736 arttığına dikkat çekilirken, bunun Latin kökenli nüfustaki artışın 10 katı, Afrika kökenli nüfusun artışının da 27 katına denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

IPS'in Eşitsizlik ve Kamu Yararı Programı Direktörü Chuck Collins, raporda kanun koyuculara seslenerek, servet uçurumuna olanak sağlayan yasalardan uzak durulması yorumunda bulundu ve beyaz olmayan ailelerin varlıklarını artırmak için ekonomide yeni olanaklar tanınmasını tavsiye etti.









Yorumlar