ABD'de "İhvan terör örgütü sayılsın" tasarısı

- İhvan, ABD'de İslamofobik söylemleriyle bilinen Cumhuriyetçi Parti Teksas Senatörü Cruz tarafından Florida Senatörü Diaz-Balart'a sunulan İhvan'ın "yabancı terör örgütleri listesi"ne alınması tasarısına tepki gösterdi - İhvan Sözcüsü Fehmi: "Herkes, İhvan'ın terör olaylarından uzak olduğunu bilir. Bizim misyonumuz yapmaktır, yıkmak değil. Kimseye kötülük ve zarar vermeden iyiliğe çağırmaktır."

Google Haberlere Abone ol
ABD'de "İhvan terör örgütü sayılsın" tasarısı

KAHİRE (AA) - Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), ABD'de İslamofobik söylemleriyle bilinen Cumhuriyetçi Parti Teksas Senatörü Ted Cruz tarafından Florida Senatörü Mario Diaz-Balart'a sunulan İhvan'ın "yabancı terör örgütleri listesi"ne alınması tasarısına tepki gösterdi.

İhvan Sözcüsü Talat Fehmi, AA muhabirine, "Bu tür talepler, Mısır'daki darbe rejimi ile Siyonist lobinin uluslararası alanda tanınmak amacıyla başta ABD ve İngiltere olmak üzere bazı ülkelere baskı yapma çabalarından hareketle ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Teşkilatın terör grupları arasına alınması girişiminin, gerginliği artıracağı uyarısında bulunan Fehmi, demokrasi ve özgürlük değerlerine saygı gösterdiğini dile getiren ABD'nin bu tür çelişkilere daha fazla girmemesini temenni ettiklerini söyledi.

İhvan Sözcüsü Fehmi sözlerine şöyle devam etti:

"Herkes, İhvan'ın terör olaylarından uzak olduğunu bilir. Bizim misyonumuz yapmaktır, yıkmak değil. Kimseye kötülük ve zarar vermeden iyiliğe çağırmaktır. Biz de diğer medeni dünya ülkeleri gibi özgürlük, kalkınma ve ilerleme konusundaki haklarımızı elde etmeye çalışıyoruz."

İhvan yöneticilerinden Eşref Abdulgaffar da İhvan'ın 88 yıllık bir teşkilat olduğunu hatırlatarak, "Bu zamana kadar ABD ya da Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde teşkilatın tek bir üyesi bile terör suçuyla itham edilmedi." dedi.

İhvan'ın "yabancı terör örgütleri listesi"ne alınması tasarısının Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle bağlantılı olduğunu belirten Abdulgaffar, "Meselenin İhvan ya da çalışmalarıyla ilgisi yok. Mesele yeni ABD yönetiminin tutumuyla ilgili. Cumhuriyetçi Teksas Senatörü Ted Cruz'un elinde akli, mantıklı gerekçeler varsa bize de tüm dünyaya da ilan etsin ve hüküm verilsin. Böyle bir karar için gerekli şartlar ve kriterler, herkesin üzerinde uzlaşıya vardığı şartlar olmalı, çifte standart olmamalı." diye konuştu.

Bu tasarının arkasında ABD Kongresindeki Siyonist lobinin etkili olduğunu kaydeden Abdulgaffar, "İhvan, Filistinlilerin hakkı ve topraklarının geri alınması konusunda ısrarcı. Siyonist lobinin de ABD Kongresinde özellikle genel politikada güçlü bir etkisi var. Eğer ABD, İhvan'ı suçlu bulan bir karar verirse bu onun kendi bileceği iştir. Bu durum İhvan'ı ne arttırır, ne eksiltir. Ancak ABD'in kriterleri ve insan haklarını ve mağdurları savunma konusundaki söylemleri hakkında soru işaretleri oluşturur. Ayrıca Arap halklarının ve Müslümanlarının ABD karşıtlığını arttırır." ifadelerini kullandı.

- "İhvan terör örgütü sayılsın" tasarısı

ABD Kongresine Cumhuriyetçi Teksas Senatörü Ted Cruz tarafından dün sunulan iki tasarıda, İhvan ile İran Devrim Muhafızları Ordusunun "yabancı terör örgütleri listesi"ne alınması talep edildi.

ABD'de İslamofobik söylemleriyle bilinen Cruz'un İhvan ile ilgili tasarıyı Florida Senatörü Mario Diaz-Balart'a, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile ilgili tasarıyı da Teksas Senatörü Cumhuriyetçi Michael McCaul'a sunduğu kaydedildi.

Cruz'un 2015 yılının kasım ayında İhvan'ın yabancı terör örgütleri listesine alınması için verdiği tasarı, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesinde kabul edilmiş ancak Meclis Genel Kuruluna getirilmemişti.

Söz konusu iki tasarının kanunlaşması için komitelerden geçtikten sonra önce Temsilciler Meclisinde, ardından Senatoda kabul edilmesi gerekiyor. Kongrenin her iki kanadından da geçmesi halinde tasarı ABD Başkanının önüne gidiyor. Bu sürecin sonunda Dışişleri Bakanlığının tasarıyı uygun bulup bulmadığına ilişkin karar vermesi için 60 günlük bir süresi bulunuyor.

ABD'de başkan seçilen Donald Trump'ın ön seçimdeki Cumhuriyetçi rakiplerinden Ted Cruz, 4 Mayıs 2016'da yarıştan çekildiğini açıklamıştı.

Yorumlar