ABD ve Rusya’dan ortak Suriye açıklaması

- Ortak açıklamadan: - "Suriye’de çatışmaların durdurulmasına ve bunun ülke çapında uygulanması için çabaları yoğunlaştıracağımıza olan bağlılığımızı teyit etmeye karar verdik. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca ihtiyaç duyan herkese insani yardımların gönderilmesi için çabaları artırmak niyetindeyiz.” - “ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca Cenevre’deki BM gözetiminde yapılan Suriye müzakereleri yoluyla Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması için çabalarını katlamaya kararlıdır.”

Google Haberlere Abone ol
ABD ve Rusya’dan ortak Suriye açıklaması

WASHINGTON (AA) – ABD ve Rusya, Suriye’de 27 Şubat’ta başlayan çatışmaların durdurulması anlaşmasına olan bağlılıkları ile anlaşmanın ülke çapında uygulanabilmesi için çabalarını yoğunlaştıracaklarını teyit etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları olarak ABD ve Rusya tarafından yapılan ortak açıklamayı duyurdu.

Açıklamada, ortak çabalar sonucu Doğu Guta ve Lazkiye’de şiddet olaylarının azaldığı belirtilerek, buna karşın özellikle son dönemde bazı bölgelerde kuşatma altındaki yerlere insani yardımların ulaştırılmasında sorunların devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, “Sonuç olarak, Suriye’de çatışmaların durdurulmasına ve bunun ülke çapında uygulanması için çabaları yoğunlaştıracağımıza olan bağlılığımızı teyit etmeye karar verdik. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca ihtiyaç duyan herkese insani yardımların gönderilmesi için çabaları artırmak niyetindeyiz.” denildi.

- 5 maddelik önlemler

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca çatışmaların durdurulması anlaşmasının güçlendirilmesi için 5 madde şeklinde sıralanan önlemlerin alınması kararına varıldığı bildirildi.

Buna göre, özellikle Halep, Doğu Guta ve Lazkiye’de sahadaki komutanlara anlaşmanın önemi bir kez daha vurgulandı. ABD ve Rusya, taraflara anlaşmaya uymaları konusunda baskı uygulamak için etkilerini kullandığını belirtti.

İki ülke, sivillere, sivil altyapıya ve hastanelere saldırıların durdurulmasını istedi. Daha önce bu tür saldırıların yapıldığı yerlerde ortak bir değerlendirme yapılarak bunun Uluslararası Suriye Destek Grubu Ateşkes Görev Gücü üyeleri ve BM Güvenlik Konseyi ile paylaşılacağı ifade edildi.

Rusya’nın sivil yerleşimlerin ya da çatışmaların durdurulmasına taraf olan grupların bulunduğu yerlerin üzerinde hava operasyonlarını en aza indirmesi için rejim ile çalışacağı kaydedildi.

ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin 2253 sayılı kararı gereği tüm devletlerin DAEŞ, El Nusra gibi terör örgütlerine malzeme ve mali destek yapılmasının önlenmesi, ayrıca sınırlardan terörist geçişlerinin engellenmesi çağrısında bulundu. ABD’nin bu amaçla bölgesel müttefiklerine desteğini artıracağı bildirildi.

Çatışmaların durdurulmasının etkinliğini sürdürmek için ABD ve Rusya, DAEŞ ile El Nusra örgütlerinin sergilediği tehditlere karşı ortak bir anlayış geliştirilmesi için çabalar yürütme konusunda kararlı olduğu ifade edildi.

- İnsani yardımlar

Bu 5 madde dışında “İnsani Yardımların Sağlanması” başlığı altında, hayati önem taşıyan malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadığı, yardım görevlilerinin kuşatma altındaki bazı bölgelerde engellendiği belirtilerek, ABD ve Rusya’nın taraflara özellikle Duma, Doğu Harasta, Madaya, Yermuk, Muadhimiye, Deraya gibi birçok yerde karadan yardımların ulaştırılması konusunda baskı yapacağı, Deyr Ez-Zor’a havadan yardımın devam edeceği ifade edildi.

- Siyasi çözümde kararlılık

İki ülkenin ortak açıklamasında son olarak “Suriye’de Siyasi Çözümün Desteklenmesi” başlığı altında ifadeler yer aldı.

Bu bölümde, “ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca Cenevre’deki BM gözetiminde yapılan Suriye müzakereleri yoluyla Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması için çabalarını katlamaya kararlıdır” ifadesi kullanıldı.

İki ülkenin de görüşmelerin devam etmesi gerektiğinde hemfikir olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası camiaya da siyasi çözümü desteklemesi çağrısı yapıldı.

Yorumlar