ABD Savunma Bakanı Carter'dan Felluce açıklaması

- ABD Savunma Bakanı Carter, Irak'ın Felluce kentinin DAEŞ'ten kurtarılmasından dolayı Irak Başbakanı İbadi'yi tebrik etti - Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Davis, yeni hedefin Musul kenti olduğunu belirtti

Google Haberlere Abone ol
ABD Savunma Bakanı Carter'dan Felluce açıklaması

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Irak'ın Felluce kentinin DAEŞ'ten kurtarılmasından dolayı Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi ve Irak halkını tebrik etti.

Carter, Irak'ın Felluce kentinin terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Felluce kentinin DAEŞ'in elinde kurtarılması yolundaki başarıları için Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Irak halkını tebrik ediyorum" ifadelerine yer verdi. Carter, ABD'nin ve koalisyon güçlerinin Irak güvenlik güçlerine destek vermeye devam edeceğini bildirdi.

Felluce operasyonunun hem Irak güvenlik güçleri hem de koalisyon için çok zorlu olduğunu kaydeden Carter, DAEŞ tarafından yerlerinden edilen sivillerin tekrar evlerine dönmeleri ve kentin yeniden inşa edilmesi gibi zorlu görevlerin yerine getirilmeyi beklediğini vurguladı.

Carter, Şii milisler tarafından öldürülen sivillerle ilgili olarak da, "Sivillere yapılan tacizlerle ilgili iddialar hakkında Irak hükümetinin başlattığı soruşturmaların tamamlanması da çok önemlidir" açıklamasını yaptı.

Felluce'nin kurtarılmasının Irak'ı daha güvenli hale getireceğini belirten Carter, DAEŞ'i yok etmeye bir adım daha yaklaştıklarını kaydetti.

- Yeni hedef Musul

Sabah saatlerinde Pentagon'daki basın toplantısında ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis de Felluce'nin kurtarılmasının ardından ilk hedefin ülkenin daha kuzeyinde yer alan Musul kenti olacağını belirtti.

Davis, Felluce operasyonu boyunca koalisyon güçlerinin 100'den fazla hava saldırısıyla Irak ordusuna destek verdiğini ve yaklaşık son bir yıldır DAEŞ'in hiçbir yeni stratejik hedefi ele geçiremediğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau da günlük basın toplantısında Felluce'nin geri alınmasıyla ilgili Irak Başbakanı İbadi'yi ve Irak halkını tebrik ettiklerini dile getirdi.

"Bu, DAEŞ'in Irak'tan tamamen temizlenmesi yolunda önemli bir adımdı" diyen Trudeau, Irak'taki sivillerin durumuyla ilgili endişelerinin ise sürdüğünü vurguladı.

Irak Başbakanı İbadi, pazar günkü açıklamasında kentin kontrolünü DAEŞ'ten geri aldıklarını ve sırada Musul'un olduğunu açıklamıştı.

Yorumlar