ABD Savunma Bakanı Carter İngiltere'de

- Carter: - "(Musul ve Rakka operasyonlarının ne zaman başlayacağı) Mümkün olan en kısa sürede. Birkaç ayda içerisinde diye düşünüyorum" - "DAEŞ'in kendisini yabancı savaşçılar, ekipman ve benzeri şeylerle desteklemesinin yollarından biri, atardamarı olan Tükiye-Suriye arasında kalan son sınır kısmının, sınırın her iki tarafından daha güvenli hale getirilmesine yardımcı olmak için şu anda Türkiye ile çalışıyoruz" - "Aynı zamanda, DAEŞ'in Rakka'daki kontrolünü çökertme ve kuşatma planı için de Suriye Demokratik Güçleri ile çalışıyoruz. Bu iki tarafla çalışma niyetindeyiz" - "(Suriye'de siyasi geçişte) Kilidin anahtarı Ruslar. Rusların doğru tarafa geçmesi gerekli"

Google Haberlere Abone ol
ABD Savunma Bakanı Carter İngiltere'de

LONDRA (AA) - ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, "DAEŞ'in kendisini yabancı savaşçılar, ekipman ve benzeri şeylerle desteklemesinin yollarından biri, atardamarı olan Tükiye-Suriye arasında kalan son sınır kısmının, sınırın her iki tarafından daha güvenli hale getirilmesine yardımcı olmak için şu anda Türkiye ile çalışıyoruz. Aynı zamanda, DAEŞ'in Rakka'daki kontrolünü çökertme ve kuşatma planı için de Suriye Demokratik Güçleri ile çalışıyoruz. Bu iki tarafla çalışma niyetindeyiz." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Barışı Koruma Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Carter, BBC Radyo 4'e değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadele eden koalisyonun çabalarına değinen Carter, DAEŞ'in Irak ve Suriye'de yok edilmesini başaracaklarını ancak bunun zor olacağını ve zaman alacağını söyledi.

Carter, "Harekat planımızı yürütebilmek üzere son 9 ayda özgün adımlar atıyoruz. Musul ve Rakka'nın kuşatılması aynen planlandığı gibi gidiyor." ifadesini kullandı.

DAEŞ’in Suriye ve Irak’tan tamamen temizlemesi için hem Musul hem de Rakka operasyonlarının ne zaman başlayabileceği yönündeki soruya Carter, "Mümkün olan en kısa sürede. Birkaç ayda içerisinde diye düşünüyorum. (Her iki kentin birkaç ay içerisinde kuşatılması) Şu anda çalışma aşamasında ve önümüzdeki aylarda daha fazla gözler önüne serilecek." cevabını verdi.

- "Türkiye harika iş yapıyor"

"DAEŞ'e karşı Türkiye'nin Rakka'da ABD ile operasyon yapılabileceği" yönündeki haberlere ilişkin olarak da Carter, Türkiye ile ortak eylem içerisinde olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koalisyonun üyesi olan Türkiye, hava harekatına katılan bir dizi uçağa ev sahipliği yapması da dahil olmak üzere harika iş yapıyor. DAEŞ'in kendisini yabancı savaşçılar, ekipman ve benzeri şeylerle desteklemesinin yollarından biri, atardamarı olan Tükiye-Suriye arasında kalan son sınır kısmının, sınırın her iki tarafından daha güvenli hale getirilmesine yardımcı olmak için şu anda Türkiye ile çalışıyoruz. Aynı zamanda, DAEŞ'in Rakka'daki kontrolünü çökertme ve kuşatma planı için de Suriye Demokratik Güçleri ile çalışıyoruz. Bu grupla ayrıca önemli bir kent olan Menbiç'te de çalıştık. Bu iki tarafla çalışma niyetindeyiz. İkisinin de birbirleriyle farklılıkları var, bunu anlıyoruz."

Suriye'deki son duruma da değinen Carter, nihayetinde siyasi geçiş olmadan bölgedeki şiddetin bitmeyeceğini dile getirdi.

Carter, "Bu kilidin anahtarı Ruslar. Rusların doğru tarafa geçmesi gerekli." ifadesini kullandı.

Yorumlar