ABD savaş gemisinin Karadeniz’de bulunması

- ABD Donanma Komutanı Mabus: - “Orada olacağız, hazır bulunacağız. Potansiyel gerilimi engellemek bizim orada bulunmamızın ana nedeni”

Google Haberlere Abone ol
ABD savaş gemisinin Karadeniz’de bulunması

WASHINGTON (AA) – ABD Donanma Komutanı Ray Mabus, Rusya’nın tepkisine rağmen Karadeniz’deki askeri varlıklarını sürdüreceklerini belirtti.

Amerikan füze atar savaş gemisi USS Porter'ın geçtiğimiz günlerde boğazlardan geçerek Karadeniz’e ulaşması Rusya’nın tepkisini çekmişti. Amerikan destroyerinin Karadeniz’e girmesinin ardından Moskova yönetimi, ABD gemisinin bölgenin istikrarı için gelmediğini ileri sürerek, bu adımın kendilerince olumlu karşılanmadığını bildirmişti.

AA muhabirinin sorusuna e-posta yoluyla yanıt veren ABD Donanma Komutanı Ray Mabus ise Rusya’nın tepkisine rağmen Karadeniz’de bulunmayı sürdüreceklerini kaydetti.

2. Dünya Savaşı’ndan itibaren deniz yollarının açık tutulması için Akdeniz’de bulunan ABD donanmasının aynı zamanda Karadeniz’de de faaliyet gösterdiğini hatırlatan Mabus, Amerikan gemilerinin Karadeniz’e girip çıkmalarının ve orada ne kadar kalacaklarının Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında belirlendiğine dikkati çekti.

Mabus, “Orada olacağız, hazır bulunacağız. Caydırmaya devam edeceğiz. Potansiyel gerilimi engellemek bizim orada bulunmamızın ana nedeni.” ifadesini kullandı.

“Olmamız gereken yerde olacağız ve bu mevcudiyetimizi koruyacağız. Bu normal.” ifadelerine yer veren Mabus, deniz yollarının herkes için açık tutulması misyonlarını sürdüreceklerini belirtti.

Yorumlar