ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trudeau:

- “Rusya’nın sadece sözde kalan hedeflerinde samimi olup olmadığı hakkında karar verme zamanı” - “Esed’in gitmesi gerektiği konusunda çok sabit bir duruşumuz var”

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trudeau:

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Rusya’nın Suriye’de yaptığı askeri müdahalelerin, ülkenin geleceği için önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, “Rusya’nın sadece sözde kalan hedeflerinde samimi olup olmadığı hakkında karar verme zamanı.” dedi.

Trudeau, günlük basın toplantısında, Bakan John Kerry’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Suriye konusunu ele alan bugünkü görüşmesini değerlendirdi.

Kerry’nin, Fransa'nın başkenti Paris’deki görüşmelerinin ardından Rusya'nın başkenti Moskova’ya giderek Putin’le kısa görüşme yapacağını belirten Trudeau, Rusya’nın, Suriye’de yaptığı müdahalelerin ülkenin geleceğini etkilediğini söyledi.

Sözcü Trudeau, “Rusya’nın sadece sözde kalan hedeflerinde samimi olup olmadığı hakkında karar verme zamanı.” diye konuştu.

ABD’nin Suriye’de siyasal çözüm sürecine öncelik verdiğini belirten Trudeau, Rusya’nın da Esed rejimi üzerindeki etkisini kullanarak bu sürece uymalarını sağlamasını beklediklerini kaydetti.

- “Esed’in gitmesi gerektiği konusunda çok sabit bir duruşumuz var”

Trudeau, ABD’nin Suriye konusunda Rusya’ya yakın bir duruşa doğru kaydığı yönündeki görüşlere tepki göstererek, “Esed’in gitmesi gerektiği konusunda çok sabit bir duruşumuz var.” dedi.

Rusya’nın DAEŞ ve El Nusra’ya yönelik saldırılarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Sözcü Trudeau, “Bu gruplar sadece Suriye halkına değil, bizim ülkelerimize de tehdit unsuru oluşturmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

- "Ahrar'uş Şam ve Ceyş'ül İslam terör listemizde değil"

Trudeau, bir soru üzerine, Suriye'de savaşan muhalif gruplardan Ahrar'uş Şam ve Ceyş'ül İslam'ı terörist grup olarak tanımlamadıklarını belirterek, bu grupları Birleşmiş Milletler tarafından terörist listesine alınan DAEŞ ve El Nusra ile aynı kategoride tutmadıklarını bildirdi.

Öte yandan Sözcü Trudeau, Kerry’nin de Putin’le görüşeceği ABD yönetiminin Suriye iç savaşının çözümü için Rusya’ya sunduğu teklif hakkında konuştu.

Trudeau şunları kaydetti:

“Şu anda Rusya’yla askeri alanda ortak yürüttüğümüz bir operasyon veya ortaklığımız söz konusu değil. Henüz bir anlaşmaya varacağımız da kesin değil. Kerry, Moskova’da Rusya’nın DAEŞ ve El Nusra’ya karşı mücadelesini ve Suriye rejiminin sorumluluklarını yerine getirmesi hakkında konuşacak. Farklı bir ajandası olanlara siyasal bir kalkan oluşturamayız. Rusya Esed üzerinde etkili, bunu biliyoruz. Bakan Kerry bunu siyasal çözüm arayışında kullanılmasını istiyor.”

- "Türkiye DAEŞ’e karşı mücadelede önemli bir müttefik"

Toplantıda ayrıca, Sözcü Trudeau’ya Türkiye’nin Suriye politikası hakkında soru yöneltildi.

“Türkiye Başbakanı Suriye’yle ilişkilerin normalleştirmesi hakkında konuştu, bu konuda ABD’nin yorumu nedir?” şeklinde yöneltilen soru üzerine Trudeau, konu üzerine değerlendirme yapmak istemediğini belirterek, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı mücadelede önemli bir müttefik olduğuna dikkati çekti.

Trudeau, “Sorunuzu Türk yetkililere sormalısınız, ben size Türkiye’nin yüzbinlerce Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatmak isterim.” dedi.


Yorumlar