ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby:

- "(Türk halkında oluşan darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğuna dair düşünce) Türkiye halkının ya da yetkililerin aklından geçeni bilemiyorum” - "ABD yönetimi olarak Türkiye’yi ve Türkiye’deki demokratik yollardan seçilmiş hükümeti destekledik, desteklemeye de devam ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby:

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’de Amerikan karşıtlığının yükselişe geçmesinin sebebini bilmediği" yönündeki görüşünü yineleyerek, “Türkiye halkının aklından geçeni bilemiyorum.” dedi.

Sözcü Kirby’e, günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerikan CBS kanalında yayınlanan "60 dakika" programındaki sözlerine ilişkin dün düzenlenen basın toplansında yaptığı yorumlar soruldu.

“Türk medyasının çoğu üyesi (Darbenin arkasında ABD’nin olduğuna yönelik) bu düşünceyi durdurmak için hiçbir şey yapmadı.” şeklindeki sözleri AA muhabiri tarafından Kirby’ye hatırlatılarak, “Sizce Türk medyasının rolünden ziyade, darbenin arkasında olan Fetullah Gülen’in ABD’de oluşu Türkiye’de Amerikan karşıtlığının yükselişe geçmesine sebep olmuş olabilir mi?” sorusu yöneltildi.

Konunun dünkü toplantıda ele alındığını anımsatan Kirby, “Türkiye halkının ya da yetkililerin aklından geçeni bilemiyorum.” ifadesini kullandı.

"Darbe girişimiyle ABD’nin bir ilgisinin olmadığı" değerlendirmesini yapan Kirby, “ABD yönetimi olarak Türkiye’yi ve Türkiye’deki demokratik yollardan seçilmiş hükümeti destekledik, desteklemeye de devam ediyoruz.” dedi.

Kirby’ye, "ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’den kaçabileceği ve buna ilişkin olarak herhangi bir güvenlik önlemi alınıp alınmadığı" sorusu da yöneltildi.

Soruya ilişkin yorum yapmak istemediğini belirten Kirby, konuyla ilgili ABD Adalet Bakanlığını adres gösterdi.

- Kirby’e "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı verildi

Basın toplantısı sonrasında, Sözcü Kirby’e FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kronolojisini ve sonrasındaki tepkileri yansıtan "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" isimli kitap hediye edildi.

Yorumlar