ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby:

- “Görüşmedeki önceliğimiz Mısır’daki demokratik problemlerdi. Yapılması gereken çok şey var ve bugünkü görüşmede de öncelik buydu” - "Mısır hükümeti teröre karşı mücadele ediyor. Bu konuyu gündeme getirdiler. Onları desteklemek ve yüz yüze oldukları tehlikelere karşı yardım etmek bizim önceliklerimizdendir”

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby:

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Bakan John Kerry’nin Mısır’a yaptığı ziyaretin merkezinde Abdulfettah es-Sisi yönetiminin demokratik sorunları olduğunu söyledi.

Kirby, günlük basın toplantısında, Kerry'nin, bugün Mısır’a birkaç saatlik ziyaret düzenleyerek, Cumhurbaşkanı es-Sisi ile yaptığı görüşmeye ilişkin soruları cevaplandırdı.

Kirby, “Görüşmedeki önceliğimiz Mısır’daki demokratik problemlerdi. Yapılması gereken çok şey var ve bugünkü görüşmede de öncelik buydu” dedi.

Askeri darbeyle Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin koltuğuna oturan es-Sisi’nin özellikle aktivistlere ve gazetecilere yönelik baskılarını gündemde tuttuklarını belirten Kirby, “Bu konuları Mısır yönetiminin yüzüne söylemekten hiç çekinmedik” ifadesini kullandı.

Öte yandan Kirby, Mısır hükümetinin teröre karşı mücadele ettiğini ve bunun farkında olduklarını kaydederek, “Bugün bu konuyu da gündeme getirdiler. Onları desteklemek ve yüz yüze oldukları tehlikelere karşı yardım etmek bizim önceliklerimizdendir” şeklinde konuştu.

Kirby, şunları kaydetti:

“Mısır ile önemli bir ilişkimiz var ve bu bölgedeki terörizmle olan mücadele bağlamında önemlidir. Mısır, Uluslararası Suriye Destek Grubunun da bir parçasıdır ve katkı sağlıyorlar. Mısır ile olan önemli ilişkilerimiz dolayısıyla Bakan Kerry Kahire’ye gitme gereği hissetti. Mısır’da Ortadoğu’daki barış görüşmeleri için çeşitli fikirler ortaya koyuyorlar ve Kerry bunları doğrudan onlardan duymak istedi.”

Kerry, İttihadiyye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda es-Sisi ile yaptığı görüşmenin ardından ülkeden ayrılmıştı. Bu ziyaret, Kerry’nin bir ay içinde Mısır’a yaptığı ikinci ziyaret oldu.

Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmış ve cezaevine konulmuştu.

Yorumlar