ABD'den Küba Havana'ya ilk tarifeli uçuş

Fidel Castro'nun vefatından üç gün sonra ABD'den Havana'ya ilk tarifeli uçuş yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Küba Havana'ya ilk tarifeli uçuş

ABD'den Küba'nın başkenti Havana'ya yarım asırdan sonra ilk tarifeli ticari uçuş gerçekleşti.

Miami'den kalkan American Airlines'a ait tarifeli yolcu uçağı, Küba Devrimi lideri Fidel Castro'nun vefatından üç gün sonra Havana'ya iniş yaptı.

Havayolunun dağıttığı, üzerinde "Küba" yazan hasır şapkalarla ülkeye inen yolcular, apronda itfaiye araçlarının havaya fışkırttığı sular ve çeşitli dillerde "Hoş geldiniz" yazan pankartlarla karşılandı.

Ancak Küba'da Castro'nun vefatının ardından resmi yas ilan edildiğinden karşılama müziksiz yapıldı. Uçuş, Küba'ya yönelik Amerikan ambargosunun başladığı 1961 yılında getirilen ticari uçuş yasağından sonra gerçekleşen ilk tarifeli uçuş oldu.

Daha önce, ABD Başkanı Barack Obama'nın 2014 yılında Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile başlattığı diyalog ve yumuşama girişimi sonrası, çok sayıda Amerikan havayolu şirketi Havana'ya ve ülkenin diğer bölgelerine "charter" uçuşları gerçekleştirmişti.

Ancak tur şirketlerinin sefer için uçak kiraladığı bu tür uçuşlar, hükümetler arası sivil havacılık anlaşmalarına dayanan, evvelden planlanmış sabit rotalarda ve değişmez tarih ve saatlerde yapılan "tarifeli uçuş" statüsünde değildi.

İki ülke arasındaki yakınlaşmaya rağmen ABD'den Küba'ya turizm amaçlı geziler yapılamıyordu. ABD yasaları Küba'ya yalnızca on iki özel kategori kapsamındaki seyahate izin veriyordu.

Hükümetler arası ilişkiler, sivil toplum faaliyetleri, dini, bilimsel, eğitsel ve gazetecilik amaçlı geziler dışında bireysel seyahatlere izin verilmiyordu.

Ancak karşılıklı güven ortamının tesis edilmesiyle bu gerekçeler dışında ülkeye seyahat etmek isteyen ABD vatandaşları, 12 kategori içinde yer alan "insanlar arası etkileşimi teşvik" gerekçesini ziyaret sebebi olarak öne sürmeye başladı. Obama yönetiminin mart ayında yaptığı değişiklikle de düzenli uçuşların önü açılmış oldu.

Amerikalı tur operatörleri ve havayolu şirketleri, yumuşamanın turizmde daha fazla canlanma yaratacağını düşünüyor.

Yorumlar