AB Yüksek Temsilcisi Mogherini Kosova'da

- Mogherini: "Bu hafta Kosova için son derece önemliydi. Hem UEFA üyeliğinizi kutluyor hem de Kosova'nın Avrupa'da olduğunu ve üyelik sürecinin devam ettiğini belirtmek isterim"

Google Haberlere Abone ol
AB Yüksek Temsilcisi Mogherini Kosova'da

PRİŞTİNE (AA) - Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kosova'nın UEFA'ya kabul edilmesi ve Kosova vatandaşlarının Schengen ülkelerine yapacakları seyahatlerde vizelerin kaldırılmasını öngören tavsiye kararıyla ilgili, "Bu hafta Kosova için son derece önemliydi. Hem UEFA üyeliğinizi kutluyor hem de Kosova'nın Avrupa'da olduğunu ve üyelik sürecinin devam ettiğini belirtmek isterim." dedi.

Mogherini, Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos ile geldiği Kosova'nın başkenti Priştine'de bir dizi temaslarda bulundu. İkili, Başbakan İsa Mustafa ve bakanlar ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mogherini, burada yaptığı konuşmada, Kosova vatandaşları için vizelerin kaldırılmasını öngören tavsiye kararının ortak çalışmalar neticesinde alındığını ifade ederek, atılan adımın Kosova vatandaşları için yapıldığını söyledi.

Kosova vatandaşlarının Avrupa'ya gitme hayallerinin gerçekleştiğini belirten Mogherini, "Bu hafta Kosova için son derece önemliydi. Hem UEFA üyeliğinizi kutluyor hem de Kosova'nın Avrupa'da olduğunu ve üyelik sürecinin devam ettiğini belirtmek isterim." diye konuştu.

- "Kosova, Avrupa ailesinin bir parçasıdır"

Avramopulos da tavsiye kararının onaylanmasına kadar Kosova'nın, Karadağ ile sınırları yeniden belirleme anlaşmasını kabul etmesi gerektiğine işaret ederek, "Kosova aynı zamanda, yolsuzlukla mücadele çalışmalarına da devam etmeli. Kosova, Avrupa ailesinin bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Mustafa ise vizelerin kaldırılmasını öngören tavsiye kararının kabul edilmesini "tarihi" olarak nitelendirerek, "Komşuluk ve diyalog, Avrupa'nın önemli değerleridir. Biz de bu şekilde hareket edeceğiz ancak Sırbistan bize yönelik müdahalelerinden vazgeçmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Morgherini ve Avramopulos ayrıca Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve Meclis Başkanı Kadri Veseli ile bir araya geldi.

Yorumlar