AB, Libyalı siyasilere uyguladığı yaptırımları uzattı

- AB, Libya’daki 3 siyasetçi hakkında barış sürecine zarar verdikleri ve milli mutabakat hükümeti kurulmasına engel oldukları gerekçesiyle uyguladığı yaptırımları uzatma kararı aldı

Google Haberlere Abone ol
AB, Libyalı siyasilere uyguladığı yaptırımları uzattı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Libya’daki 3 siyasetçiye barış sürecine zarar verdikleri ve milli mutabakat hükümeti kurulmasına engel oldukları gerekçesiyle uyguladığı yaptırımları 6 ay uzattı.

AB Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, Libya Trablus Başbakanı Halife el-Guveyl, Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmen ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'e karşı uygulanan yaptırım kararı 6 ay daha uzatıldı.

Ülkede barış sürecine zarar verdikleri ve milli mutabakat hükümeti kurulmasına engel oldukları gerekçesiyle uygulanan yaptırım kararları doğrultusunda Libyalı 3 siyasetçinin AB ülkelerine girişleri yasaklandı ve bu bölgedeki mal varlıkları donduruldu.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı.

Serrac, 15 Nisan'da hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını duyurmuştu. Tobruk merkezli meclis Serrac hükümetinin meşruiyeti olmadığını savunuyor.

Yorumlar