AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik:

- "Biz AB üyesi değiliz şu anda ama tarih boyunca devletimiz her zaman büyük bir Avrupa gücü oldu. Şu anda da büyük bir Avrupa gücü ve büyük bir Avrupa demokrasisiyiz" - "Dolayısıyla vize serbestisi bize yapılacak bir jest değil zaten ortaya çıkan anlaşmanın gereği olarak varılması gereken bir sonuçtur"

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik:

ADANA (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Biz AB üyesi değiliz şu anda ama tarih boyunca devletimiz her zaman büyük bir Avrupa gücü oldu. Şu anda da büyük bir Avrupa gücü ve büyük bir Avrupa demokrasisiyiz. Dolayısıyla vize serbestisi bize yapılacak bir jest değil zaten ortaya çıkan anlaşmanın gereği olarak varılması gereken bir sonuçtur." dedi.

Çelik, Adana'da AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek, il başkanı Fikret Yeni ile görüştü. Daha sonra Valiliğe geçen Çelik, ziyaret defterini imzaladı.

Çelik, burada gazetecilere açıklama yaptı. Göreve yeni atanan Mahmut Demirtaş'ı tebrik eden Çelik, eski vali Mustafa Büyük'e hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Demirtaş'ın bugüne kadar yaptığı görevlerde, bulunduğu makamlarda çıtayı yükseltmiş bir yönetici olduğunu ifade eden Çelik, onun Adana için bir şans olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Çelik, geçtiğimiz günlerde devrilen zırhlı polis aracında şehit olan polis memurlarına da Allah'tan rahmet, yaralı polis memuruna geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Adana'nın son güvenlik operasyonları çerçevesinde en fazla şehit veren birkaç ilden birisi olduğunu, bunun da Adanalının memleketine, ülkesine, vatanına nasıl seve seve hizmet ettiğini gösterdiğini belirten Çelik, şunları söyledi:

"Onların kahramanlıkları sayesinde hepimiz bugün görevlerde bulunuyoruz, işlerimizin peşinden koşuyoruz. Tabii ki şehitlerimiz için yüreğimiz yanıyor ama bütün memleket için her şeyimiz feda olsun diyoruz. Polisimiz, askerimiz, korucumuz kardeşlik duygusu içinde ellerinden gelen üstün gayreti ortaya koyuyorlar. Bizim de onların bu fedakarlıklarına layık olmamız için bulunduğumuz makamlarda daha çok çalışmamız, daha çok gayret etmemiz gerekiyor."

- "72 kriterden 65'i yerine getirildi"

Çelik, bir gazetecinin "Geri kabul konusunda gelişmeler nelerdir?" sorusu üzerine, bu çerçevede 72 kriterden 65'ini yerine getirdiklerini, kriterlerden hepsini yerine getirdiklerini düşündüklerini, belli kriterlerde bir tartışma konusu olduğunu belirtti.

Kamuoyunun gündemini en çok terörle mücadele konusundaki yasayla ilgili değişikliklerin teşkil ettiğini ifade eden Çelik, bu konuda terörle mücadele kapasitelerini hiçbir şekilde etkilemeyecek değişiklikler olabilirse bunlar üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Çelik, geçtiğimiz günlerde AB Komisyon Başkan Yardımcısı ile görüştüklerini, varılan mutabakat çerçevesinde teknik heyetlerin bir araya geldiğini anlatarak, sonuçları yakın zamanda Başbakan ve Cumhurbaşkanı'na arzedeceklerini bildirdi.

Çelik, şunları söyledi:

"Ondan sonrasında ne şekilde ilerleyebiliriz, ortak bir çözüm bulabilir miyiz buna bakacağız. Fakat şunun bilinmesi gerekir; tarih içerisinde göç meselesi Avrupa jeopolitiği ve Avrupa siyasi haritasını çoğu kez altüst etmiştir. Bu da jeopolitiği ve siyasi haritayı çok büyük altüst edecek AB'nin tarihinin karşılaştığı en büyük krizlerinden bir tanesidir. Fakat Türkiye'nin ortaya koyduğu performans ve birebir anlaşması sayesinde bir günde 7 bin kişi geçerken bugün bu sayı 40, 20'lere düşmüştür. Bu, Türkiye ile AB'nin ortak bir akıl ortaya koyması sayesinde ne büyük işler başaracağını göstermektedir. Biz AB üyesi değiliz şu anda ama tarih boyunca devletimiz her zaman büyük bir Avrupa gücü oldu. Şu anda da büyük bir Avrupa gücü ve büyük bir Avrupa demokrasisiyiz. Dolayısıyla vize serbestisi bize yapılacak bir jest değil zaten ortaya çıkan anlaşmanın gereği olarak varılması gereken bir sonuçtur."

Çelik, yoğun şekilde yurtdışı gezi ve temaslarda bulunduğunu, çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

- Geri kabul anlaşması

Çelik, "Yunan parlamentosu geri kabul anlaşmasını imzaladı. Nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?" sorusu üzerine Türkiye'de anlaşmanın parlamentodan geçtiğini, Bakanlar Kurulunun henüz onaylamadığını belirtti.

Türk yetkililerin anlaşmanın dışındaki mekanizmalar hakkında performansının zaten raporlarda da ortaya konulduğunu dile getiren Çelik, "Yunan makamlarının orda mahkemelerin verdiği kararlar çerçevesinde sürecin yavaşlaması ile ilgili bir sorunları var. Ona da takip ediyoruz." dedi.

Çelik daha sonra Adana Sanayi Odasını ziyaret ederek Başkan Zeki Kıvanç ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Yapımı ve taşınma çalışması süren Adana Müze Kompleksini de ziyaret eden Çelik, yetkililerden bilgi aldı.

Yorumlar