AB Bakanı Çelik, gündemi değerlendirdi (1)

- "(Gülen) Sapık bir dini anlayışı hakim kılmak için Türkiye'nin laik rejimini ortadan kaldırmaya çalışmıştır, bunu askeri diktatörlük yoluyla gerçekleştirmek çabasıyla da Türkiye'nin demokratik rejimini hedef almıştır. Türkiye'deki anayasal rejim yerine kendi sapık görüşlerini ikame etmeye çalışmak suretiyle de hukuk devletini hedef almıştır. Böyle bir şahsın yarattığı bu tehdidin bizim açımızdan demokrasimizi, laik rejimimizi ve hukuk devletimizi ortadan kaldırmaya dönük açık bir tehdit olduğu ortadır" - "Zannediyorum ABD Genel Kurmay Başkanı da gelecek Türkiye'ye. Bir ziyareti olacak bugün veya yarın"

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı Çelik, gündemi değerlendirdi (1)

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Fetullah Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in sapık bir dini anlayışı hakim kılmak için Türkiye'nin laik rejimini ortadan kaldırmaya çalıştığını belirterek "Bunu askeri diktatörlük yoluyla gerçekleştirmek çabasıyla da Türkiye'nin demokratik rejimini hedef almıştır. Türkiye'deki anayasal rejim yerine kendi sapık görüşlerini ikame etmeye çalışmak suretiyle de hukuk devletini hedef almıştır. Böyle bir şahsın yarattığı bu tehdidin bizim açımızdan demokrasimizi, laik rejimimizi ve hukuk devletimizi ortadan kaldırmaya dönük açık bir tehdit olduğu ortadır." dedi.

Çelik, NTV canlı yayınında FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayarak gündemi değerlendirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel'in, "FETÖ'nün darbe girişiminin ardından ABD'nin beraber çalıştığı bazı komutanların tutuklandığı" açıklaması ile ilgili soru üzerine Çelik, açıklamanın, stratejik, askeri ve bölge gerçekleri açısından uygun olmadığını belirtti.

Votel'in değerlendirmesi gereken noktanın, ülkesinin müttefiki bir ülkedeki darbe girişimini kınaması olduğunu dile getiren Çelik, "Her iki ordu da NATO ordusudur. NATO ordusu içindeki Türk ordusunda bir isyan olmuştur. Bu isyan karşısında bir NATO ordusundaki yüksek bir komutanın komşu ordudaki isyana karşı çok sert tepki göstermesi gerekir." dedi.

Türkiye'nin çeşitli darbelerle karşı karşıya kaldığını anımsatan Çelik, "Bu darbelerin arkasındaki kişilerin, kendi darbe ortamlarını olgunlaştırmak için çeşitli terör gruplarıyla çeşitli bağlamlarda iş birliği yaptığını biliyoruz. Darbecilerin NATO ordusundan ayıklanması hiçbir şekilde terörle mücadele eksiklik yaratmaz, aksine terörle mücadelede ordumuzun performansını artırır. Kendi ülkesine silah çekenlerin adamların, kendi ülkesini F-16, tanklarla gemilerle bir tehdit karşısında bırakan adamların hiçbir şekilde askerlik mesleği konusunda da kaliteli insanlar olduklarını hiçkimse düşünmesin. Bunlar kendi halklarına silah çekecek kadar ruhunu şeytana satmış, alçalmış kimseler." diye konuştu.

Çelik, Vetol'un açıklaması konusunda Pentagon veya ABD Savunma Bakanlığının bir değerlendirme yapması gerektiğine dikkati çekerek, "Eğer art niyetli bir açıklama değilse son derece yanlış bir açıklama. Zımnen neredeyse darbeye destek verecek ima da bulunan bir açıklama. Son derece yanlış, basiretsiz ve hiç yapılmaması gereken bir açıklama. Zannediyorum ABD Genel Kurmay Başkanı da gelecek Türkiye'ye. Bir ziyareti olacak bugün veya yarın. Dolayısıyla bu ziyarete de bu şekilde bir gölge düşürülmesinin önüne geçmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bir soru üzerine Çelik, ABD Genelkurmay Başkanı'nın ziyaretinin 15 Temmuz öncesinde planlanıp planlanmadığı konusunda bilgisi olmadığını kaydetti.

-"Bir müttefikimizden bunu beklemiyoruz"

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi başvurusunu da değerlendiren Çelik, Gülen'in, öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin'den daha tehlikeli olduğunu vurguladı.

Gülen'in, Türkiye'deki demokrasiyi ve hukuk devletini yok etmek isteyen bir terör eylemi ve darbeye imza attığına işaret eden Çelik, "Sapık bir dini anlayışı hakim kılmak için Türkiye'nin laik rejimini ortadan kaldırmaya çalışmıştır, bunu askeri diktatörlük yoluyla gerçekleştirmek çabasıyla da Türkiye'nin demokratik rejimini hedef almıştır. Türkiye'deki anayasal rejim yerine kendi sapık görüşlerini ikame etmeye çalışmak suretiyle de hukuk devletini hedef almıştır. Böyle bir şahsın yarattığı bu tehdidin bizim açımızdan demokrasimizi, laik rejimimizi ve hukuk devletimizi ortadan kaldırmaya dönük açık bir tehdit olduğu ortadır." dedi.

Gülen'in, Ladin gibi muamele görerek derhal Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini bildiren Çelik, ABD'nin, Türkiye'nin çok önemli bir müttefiki olduğunu, bundan sonra da bölgesel ve küresel sorunlara karşı birlikte mücadelede önemli bir müttefik ve dost ülke olmaya devam edeceğini söyledi.

Çelik, "Fethullah Gülen gibi bir teröristi orada iade etmekte birtakım dolaylı yollara başvurularak bu büyük ilişkiye gölge düşmemesi lazım. Gülen'in iadesi işbirliklerini daha pekiştiren, güçlendiren bir rol oynayacaktır" dedi.

"Darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu" iddialarının anımsatılması üzerine de Çelik, bu konuda belli ülkelerin adını anmak için resmi belgelerin olması gerektiğini belirtti.

Çelik, "Bir müttefikimizden bunu beklemiyoruz. Böyle bir şeyin söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Gülen'in orada olması birtakım duygusal tepkilere yol açıyor. Bu şahıs bu şekilde bir darbe girişiminin arkasındaki net bir şahıs örgüt lideri olarak varken orada, Pensilvanya'da rahatçı oturması birtakım rahatsızlıkları yol açıyor." diye konuştu.

(Sürecek)



Yorumlar