AB-ABD serbest ticaret anlaşması

- Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: "Bir anlaşmaya varmak için çıkarlarımızdan ödün vermek söz konusu olamaz. Ulusal markalarımız mirasımızdır"

Google Haberlere Abone ol
AB-ABD serbest ticaret anlaşması

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD ile görüşmeleri devam eden serbest ticaret anlaşması çerçevesinde yerel markaları korumak için kararlı olduklarını söyledi.

Hollande, Fransa’nın tarımsal ihracatının temeli olan Roquefort peyniri veya Champagne gibi coğrafi markalarının anlaşma olması durumunda da korunması gerektiğini belirtti.

Hollande, "Bir anlaşmaya varmak için çıkarlarımızdan ödün vermek söz konusu olamaz. Ulusal markalarımız mirasımızdır" ifadesini kullandı.

ABD ve AB arasında, 850 milyona varan iki tarafın toplam nüfuslarının yararlanacağı "Geniş serbest ticaret bölgesi" oluşturabilmek için görüşmeler devam ediyor. Fransa, bir anlaşma durumunda tarım sektörünü korumaya alacağını daha önce duyurmuştu.

AB ile ABD arasında devam eden görüşmelerde anlaşmazlıklardan biri de ticari marka ve coğrafyaya dayalı markalaşmış ürünler. AB tarafı Fransa’nın Camembert veya Roquefort, İtalya’nın Gorgonzola gibi peynirlerini "yöresel isimleriyle koruma sistemi" taraftarıyken, ABD ticari marka kapsamına alıp korumayı savunuyor.

Yorumlar