9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamaları

- Özbekistan ve Kazakistan'da etkinlikler düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamaları

TAŞKENT (AA) - Sovyet ordusunun Nazi Almanya'sını yenilgiye uğrattığı gün olan 9 Mayıs Zafer Bayramı dolayısıyla Özbekistan ve Kazakistan'da da etkinlikler düzenlendi, savaşta ölenler anıldı.

Özbekistan'da "Anma ve Saygı Gösterme Günü" etkinliği çerçevesinde başkent Taşkent'te Hatıra Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene hükümet üyeleri, milletvekilleri, senatörler, büyükelçiler, savaş gazileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Devlet Başkanı İslam Kerimov ve hükümet üyeleri, Hatıra Meydanı'nda dikilen Yaslı Anne Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Kerimov, daha sonra savaş gazileriyle bir araya gelerek sohbet etti.

Kerimov, gazetecilere yaptığı açıklamada, İkinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenleri anmayı borç bildiklerini ifade ederek 9 Mayıs'ı her zaman bir yandan gurur ve sevinçle diğer yandan hüzün ve göz yaşlarıyla karşıladıklarını söyledi.

İkinci Dünya Savaşı'nda 500 binden fazla Özbek'in yaşamını yitirdiğini, binlercesinin sakat kaldığını hatırlatan Kerimov, savaşın faturasının ağır olduğunu kaydetti.

Kerimov, bölgedeki barış ve istikrarı tehdit eden tehlikelere işaret ederek komşu Afganistan'da 35 yıldır süren istikrarsızlık, aşırıcılık ve terör gibi tehditlerin yanı sıra yeniden alevlenen faşizmin, Özbek vatandaşlarını çok kaygılandırdığı belirtti.

Güvenliğin sağlanması için sınırların korunması gerektiğini ifade eden Kerimov, ülkesinin silahlı güçlerinin güçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Kerimov, Özbekistan Silahlı Kuvvetleri'nin hiçbir askeri bloka katılmaması, ülkede yabancı ülkelerin üs kurmaması ve Özbek askerlerin yurt dışında görevlendirilmemesi yönünde politika izlediklerini söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Astana'da da 9 Mayıs Zafer Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Sabah saatlerinde Vatan Savunucuları Anıtı’na giden halk, buraya karanfil ve çelenk bıraktı. İkinci Dünya Savaşı gazileri de akrabaları eşliğinde üniformalarıyla anıta geldi ve Kur'an-ı Kerim okudu.

Kazakistan’daki Ortodoksların ruhani lideri Aleksandr başkanlığındaki Ortodoks topluluğu temsilcileri de şehitler anıtına çelenk bırakarak dua etti.

Etkinlikler çerçevesinde anıtın bulunduğu bahçede konserler verildi, tiyatro oyunları sergilendi.

Başkentte ayrıca binlerce kişinin katıldığı “Sonsuz yürüyüş” düzenlendi. Şehitlerin fotoğraflarının ve bayrakların taşındığı yürüyüş, Vatan Savunucuları Anıtı’nda son buldu.


Yorumlar