9. Dünya Politika Konferansı

- Avrupa Parlamentosu üyesi Fransız milletvekili Guigou: "İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı ve Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesi AB'de şok etkisi yarattı"

Google Haberlere Abone ol
9. Dünya Politika Konferansı

DOHA (AA) - Avrupa Parlamentosu üyesi Fransız milletvekili Elisabeth Guigou, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı ve Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin AB'de şok etkisi yarattığını söyledi.

Guigou, Katar'ın başkenti Doha'da dün başlayan 9. Dünya Politika Konferansı'nda yaptığı konuşmada, AB ülkelerini terör ve yasa dışı göçle mücadeleye katkıda bulunmak için Afrika ve Güney Sahra ülkelerinde yatırım yapmaya çağırdı. Guigou, Katar'ın Afrika'da yatırım alanında ve işsiz gençlere iş sağlama konusunda oynadığı rolü övdü.

"İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı ve Donald Trump'un ABD başkanlığına seçilmesi AB'de şok etkisi yarattı." diyen Guigou, AB ve İngiltere arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için halen bir şans olduğunu vurguladı.

AB'nin Rusya ile ilişkilerine de değinen Guigou, AB'ye, "sahada kendi varlığını hissettiren, güç dengelerini bilen ve bunlarla iyi irtibat kuran komşu ülke" Moskova ile yoğun ve derin bir diyalog kurma çağrısı yaptı.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ryszard Czarnecki ise AB'yi sadece mülteciler ve yasa dışı göçmenler konusunda değil ekonomi, tasarruf ve komşu ülkelerle özellikle de Rusya ile ilişkilerde ortak bir politika oluşturmaya çağırdı.

Czarnecki, Trump'un seçilmesinden sonra Avrupalılarda Washington politikasının ne olacağı konusunda bir belirsizliğin hakim olduğunu ifade etti.

Fransa Uluslararası İlişkiler Kurumunun Katar Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitüsünün desteğiyle düzenlediği konferansın 3 gün devam etmesi bekleniyor.

Yorumlar