"80 darbesinde uyuduk, bu kez uyumayacağız"

- FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, 70 yaşındaki Öcal ve 77 yaşındaki Kale, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde "demokrasi nöbeti" tutuyor - Öcal: - "Biz 80'li yıllarda uyuduk, sonra bir daha 20 yıl uyanamadık. Bundan sonra ömrümüz oldukça uyumuyoruz. Bu tür olaylarda önce biz sahada olacağız"

Google Haberlere Abone ol
"80 darbesinde uyuduk, bu kez uyumayacağız"

ANKARA (AA) - MELİKE KINACI - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde "demokrasi nöbeti"ni sürdüren 70 yaşındaki Ahmet Öcal, Türkiye'de 4 darbeye tanıklık ettiğini belirterek, "Biz 80'li yıllarda uyuduk, sonra bir daha 20 yıl uyanamadık. Bundan sonra uyumuyoruz." dedi.

Yaşına rağmen 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında meydanlardan ayrılmayan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde sabahlayan Öcal, olay gecesini yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Ankara semalarında savaş uçaklarının görülmesiyle tüm vatandaşlar gibi ailece tedirginlik yaşadıklarını belirten Öcal, Boğaziçi Köprüsü'nün kapatıldığını televizyonlardan izleyince, anormal bir durum olduğunu anladıklarını söyledi.

- "Bunun adı resmen katliam"

Çukurambar semtinde oturduğunu ve evinin konum itibariyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile TBMM'nin arasında kaldığını ifade eden Öcal, "Uçakların, helikopterlerin sesleri arasında sabahı sabah ettik. Sabaha kadar gözümüze uyku girmedi. Her taraftan bağrışmalar, çığlıklar, sesler duyduk." dedi.

Torunlarının da uçak seslerinden, bombaların gürültüsünden çok korktuğunu, sabaha kadar uyumadıklarını belirten Öcal, "Ben böyle bir darbe yaşamadım. Bunun adı darbe değil, bunun adı resmen katliam." diye konuştu.

- "Uyumak yerine nöbetteyiz"

27 Mayıs 1960 darbesine, 12 Mart 1971 muhtırasına, 12 Eylül 1980 darbesine ve 28 Şubat sürecine tanıklık ettiğini anlatan Öcal, şöyle devam etti:

"80 darbesinde ben yine Ankara'daydım. Bir cuma günü sabah uyandık. O zaman MHP Genel Merkezi binasının karşısında misafirdim. Sabah kalktık, iki tane tank duruyor, namluları MHP'ye doğru. Dışarıya çıktık, 'Dışarı çıkmak yasak, ihtilal oldu.' dediler. O kadar. Ama şimdiki gibi vatandaşları tarama, bombalama yok."

Bir daha böyle günler yaşamak istemediğini ve bu nedenle meydanları terk etmeyeceğini, evine gidip uymak yerine nöbete devam edeceğini dile getiren Öcal, "Biz 80'li yıllarda uyuduk, sonra bir daha 20 yıl uyanamadık. Bundan sonra uyumuyoruz. Bundan sonra ömrümüz oldukça uyumuyoruz. Bu tür olaylarda önce biz sahada olacağız." ifadelerini kullandı.

Darbe girişimine direnen 77 yaşındaki Nehire Kale de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde bekleyişini sürdürürken, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı.

MİT binasının yanındaki evinin önünde çay içerken, helikopterler gördüğünü söyleyen Kale, şöyle devam etti:

"Helikopter geldi, MİT'in üzerinde dolandı. Korktuk hepimiz. Sonra üç dört helikopter geldi. Kurşunlar aktı, bombalar yağdı. Hepimiz krizler geçirdik. Eve kaçtık, balkonda kalsak hepimizi vuracaklardı. O bombalar üstümüzden geçti."

Vatanı uğruna canını feda etmekten korkmadığını ve bu yüzden yaşına rağmen meydanlarda nöbet tuttuğunu dile getiren Kale, "Allah'ıma sığındım, açtım Kur'anımı okudum, dualar ettim. Allahım bizi korudu. Müslüman din kardeşlerimi korudu. Benim burada alsın canımı, alsın vatanımın uğruna. Feda olsun canım vatanıma." dedi.

Kale, sorumluların idam cezasıyla cezalandırılmasını istediğini belirtti.

Yorumlar