8. Kervansaray Buluşması

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "(Charter seferlerinin başlaması) 309 Rus misafirimizi ağırlamaya başladık. Bunun arkası sıra sıra gelecek. İnşallah o bölgelerdeki turizmle iştigal eden hem esnafımız hem de turizmcilerimiz bundan faydalanacak ve rahatlatılacak" - "Yeni komisyondan geçirdiğimiz ve Meclis'in ilk açılığı gün gündeme alınacak menkul malların rehini konusunda özellikle küçük esnaf, KOBİ ve çiftçilerin bankaya teminat verirken, sadece gayrimenkul teminatının aranmadan, makinesini de stokunu da ürettiği ürün de teminat olarak verip kredi alması noktasındaki sıkıntıların da önünü açıyoruz" - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık: - "Aldığımız nefesi bizlere zehir eden menfur terör örgütleri bilsinler ki, bizler bir öleceğiz bin dirileceğiz. Kurşunları bombaları bizleri yıldırmayacak. Bu ülke bölünmeyecek. Hainliğiniz başarıya asla ulaşmayacak"

Google Haberlere Abone ol
8. Kervansaray Buluşması

MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya ile charter seferlerinin başlamasına ilişkin, "309 Rus misafirimizi ağırlamaya başladık. Bunun arkası sıra sıra gelecek. İnşallah o bölgelerdeki turizmle iştigal eden hem esnafımız hem de turizmcilerimiz bundan faydalanacak ve rahatlatılacak." dedi.

Merkez Battalgazi Belediyesi'nce Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda düzenlenen 8. Kervansaray Buluşmasına, Bakan Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdulkadir Akgül ve yönetim kurulu üyeleri ile protokol üyeleri çok sayıda vatandaş katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Tüfenkci, kervansarayların tarihteki misyonlarını hatırlatarak, Malatya'nın da bu misyondan hareketle tarih bilincini oluşturmak, tarih şuuru kazandırmak amacıyla Kervansaray Buluşmaları'nı önemli bulduğunu belirtti.

Battalgazi ilçesinin tarihi İpekyolu üzerinde bulunması ve Battalgazi'nin ismini taşıması bakımından önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Tüfenkci, "Battalgazi bu toprakların kahramanıdır. Onun hakkında birçok efsaneler anlatılmış, gerçeklikler yaşanmıştır. 15 Temmuz'da da Battalgazi'nin yiğit evlatları bu ülkeye, demokrasiye, vatana sahip çıktı. Bunun için bütün Malatyalı hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Sizin o gün o duruşunuz Türkiye'nin istikbali ve istiklalini çizme noktasında büyük bir görev ifa etti." diye konuştu.

Özellikle ticaretin gelişmesi, büyümesi noktasında İpekyolu üzerindeki hanlar ve kervansarayların önemli işlevler gördüğünü vurgulayan Tüfenkci, kervansarayların sadece ticareti geliştirmediğini, ilmi ve kültürü de geliştirdiğini, aynı zamanda birer mektep görevi gördüğünü kaydetti.

Kervansarayların yeniden hem turizme hem ticarete açılması noktasında günümüzde önemli görevler göreceğine inandıklarına işaret eden Tüfenkci, araştırmalara göre Anadolu'da 200'den fazla kervansaray bulunduğunu, bunların bulundukları illere geçmişle bağlarını kurma anlamında özellik kattığını, ilin gelişmesi bakımından da güzel görevler gördüğünü vurguladı.

Ticaretin geliştirilmesi, esnafın büyütülmesi noktasında önemli adımlar attıklarını aktaran Tüfenkci, sahada kendilerine iletilen sorunları çözme noktasında birçok adım attıklarını, Özel Tüketim Vergisi, Bağ-Kur, vergi borçlarının yeniden yapılandırması gibi konular hakkındaki çalışmalara değindi.

Esnaf kefalet kooperatiflerini önemsediklerini ve bunların daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirten Tüfenkci, bu konuda daha farklı uygulamalarla atağa geçilmesini istedi. Esnafın finansa erişimi konusuna da değinen Bakan Tüfenkci, şunları söyledi:

"Yeni komisyondan geçirdiğimiz ve Meclis'in ilk açılığı gün gündeme alınacak menkul malların rehini konusunda özellikle küçük esnaf, KOBİ ve çiftçilerin bankaya teminat verirken sadece gayrimenkul teminatının aranmadan, makinesini de stokunu da ürettiği ürün de teminat olarak verip kredi alması noktasındaki sıkıntıların da önünü açıyoruz. İnanıyorum ki bu esnafın finansa erişim noktasında karşılaştığı sıkıntıları bir nebze olsun rahatlatacak ve giderecek."

- Charter seferlerinin başlaması

Tüfenkci, Başbakan Binali Yıldırım'ın göreve geldikten sonra "Biz dostlarımızın sayısını artıracağız, düşmanlarımızın sayısını azaltacağız" dediğini anımsatarak, bu bağlamda Rusya ile yeni dönemde ilişkileri geliştirdiklerini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilk charter seferinin yapıldığını da anımsatan Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"309 Rus misafirimizi ağırlamaya başladık. Bunun arkası sıra sıra gelecek. İnşallah o bölgelerdeki turizmle iştigal eden hem esnafımız hem de turizmcilerimiz bundan faydalanacak ve rahatlatılacak. İnşallah önümüzdeki dönem yakın komşularımızla da ilişkilerin düzeldiği dönemler içerisine girmiş olacağız. Biz birlik ve beraberliğimizi sürdürdüğümüz sürece, bu ülkenin insanlarına, toprağına inandığımız sürece, bu topraklar üzerinde üretmeye devam ettiğimiz sürece inşallah daha büyük projelerin, yeni büyük rüyaların hayallerin gerçekleştiği yıllar olacak."

- "Tarih taşlara yazılmış vaziyette"

Malatya Valisi Toprak da tarihi kervansarayların yapımını üstlenen ecdada minnettarlığını, şükran duygularını ifade etti.

Bu tür etkinliklerle gelecek kuşaklara bu ruhu, güzellikleri vermenin görevini de yapmış olduklarını vurgulayan Vali Toprak, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve emeği geçenlere teşekkürlerini bildirdi.

Tüm alanlarda yapılan hizmetlerin yanı sıra tarihi alanların restorasyonu ve düzenlenen etkinliklerle kadim kültürün, medeniyetin yeniden canlandırılması için el birliğiyle katkılar sunulduğunu anlatan Toprak, "Bu eserler kolay vücuda gelmedi. Taşlar adeta fısıldıyor. Tarih taşlara yazılmış vaziyette. Geçmişimize ve geleceğimize köprü kuran bu eserlere minnettarlığımızı ifade ediyoruz." dedi.

- "Hainliğiniz başarıya asla ulaşmayacak"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da dün gece Van ve Mardin'de vatanın bekası için hainlerle girdiği çatışmada şehit düşünlere Allah'tan rahmet, gazilere şifa diledi.

"Aldığımız nefesi bizlere zehir eden menfur terör örgütleri bilsinler ki, bizler bir öleceğiz bin dirileceğiz. Kurşunları bombaları bizleri yıldırmayacak. Bu ülke bölünmeyecek. Hainliğiniz başarıya asla ulaşmayacak." diyen Çalık, 79 milyonun tüm terör örgütlerine karşı tek vücut olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ulusal ve uluslararası tüm terör örgütlerine tek yürek, tek ses olarak cevap verdiğini anlatan Çalık, terör örgütlerinin binaları, köprüleri, okulları, sağlık ocaklarını, hastaneleri bombalamalarına karşın, gönül köprüleri yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Kervansaray Buluşması'yla terk edilmiş, yıkık ne kadar tarihi eser varsa hepsini inşa edeceklerine işaret eden Çalık, şöyle devam etti:

"Bu büyük kültür etkinliği göğsümüzü kabartıyor. Anadolu'nun kapıları Malazgirt'tir. Battalgazi de Anadolu'yu anayurt yapan yerdir. Bu topraklar Allah'ın izniyle ilelebet gerçek sahiplerinde kalmaya devam edecektir. Mazisini bilmeyen bir millet geleceğe yön veremez, biliyoruz. Bizim büyük hedeflerimiz var. Bu yüzden ecdadımızdan aldığımız kültür mirasımızı nesilden nesile aktaracağız. Tabi bunları yapmak için hizmet gerek. Tarihe not düşmek için kalem olmak gerek. Bizim tarihimize sahip çıkmamız, geleceğimize sahip çıkmamızın en önemli göstergesidir. Bu topraklar Sultan Alparslan'ın, Yavuz Sultan Selim'in, ecdadını tanıyan milletin. Bu millet de bu mazi varken, sizler hangi mazinizle bu millete yön vermeye kalkıyorsunuz diye terör örgütlerine sormak istiyorum. Fetullahçı Terör Örgütüyle mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. 40 yıl önce başlayan ve damarlarımıza sinsice sinen FETÖ'yle mücadele ederken, terör örgütünün adı bazın PKK, bazen DAEŞ, bazen DHKP-C olarak karşımıza çıkıyor ama biliyoruz ki hepsinin üst aklı aynı, mazisi aynı, hepsi birbiriyle süt kardeşler. Biz bu terör örgütleriyle Battalgazi'nin torunları olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz."

Konuşmaların ardından Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan tarafından Bakan Tüfenkci, Vali Toprak, Çalık ve diğer protokol üyelerine tablo hediye edildi.

Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda düzenlenen tarihi eserler ile 15 Temmuz darbe girişiminde çekilen fotoğrafların yer aldığı sergi, protokol üyelerince kurdele kesilerek açıldı.

Bakan Tüfenkci ve beraberindekiler, sergiyi gezdi.

Bu arada, TESKOMB ile Battalgazi Belediyesi arasında ilçeye okul yapımı konusunda bir protokol imzalandı.

Bakan Tüfenkci, daha sonra Alacakapı Camisi inşaatı ve Orduzu Tarihi Çınar Turizm Başvuru Merkezi Sosyal Tesisi temel atma töreniyle Mahalle Müzesi ve Şehit Fevzi-Beylerbaşı Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Yorumlar