735'inci Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri

- Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olan ve "devlet ana" diye tanınan "Hayme Ana", Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında, 735'inci kez anıldı - Kütahya Valisi Nayir: - "Hayme Ana’yı, bu büyük Türk kadınını, ilk çadırın kurulduğu günden bugüne kadar canlarını veren şehitlerimize ve ahirete irtihal etmiş olan tüm gazilerimizi ve Türk analarını, bugün nedeniyle bir defa daha gururla onurla yadediyor, onlara Allah'tan rahmet diliyor ve ruhları şadolsun diyorum"

Google Haberlere Abone ol
735'inci Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri

KÜTAHYA (AA) - Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olan ve "devlet ana" diye tanınan "Hayme Ana" için Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 735'inci kez anma töreni düzenlendi.

Tören, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve diğer protokol mensuplarının Hayme Ana'nın türbesini ziyaret edip, dua okumasıyla başladı.

Vali Nayir, törende yaptığı konuşmada, kuruluştaki o manevi iklim kardeşliği sevgiyi, saygıyı öğreterek bugün ihtiyaç duyulan birlik, beraberlik ve dayanışmada yol gösterecek, rehber olacak ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşamasına temel olacağını söyledi.

Türk milleti tarihin her döneminde önemli roller oynadığını ifade eden Nayir, "Başta devlet kurmada tarihi devirleri açıp kapamada, toplumlara yaşattıkları medeniyet ve insanlık aleminde geniş ufuklar açılmasındaki başarıları ile iftihar edebileceğimiz bir mirası bize bırakmıştır. Bu bağlamda bugün burada manevi huzurunda saygı ile eğildiğimiz Hayme Ana ve onun içinden çıktığı Türk topluluğundan söz etmek istiyorum." diye konuştu.

Hayme Ana, adına Türk tarihinde türbe yaptırılan ilk kadın olduğunu hatırlatan Nayir, şöyle devam etti:

"Hayme Ana cihan hakimiyeti kuran büyük Osmanlı İmparatorluğuna can veren anadır. O, bizlere bıraktığı engin tarihi mirası ile göğsümüzü kabartan anamızdır. Tarihimizin temel taşlarından biri olan Hayme Ana’yı, bu büyük Türk kadınını, ilk çadırın kurulduğu günden bugüne kadar canlarını veren şehitlerimize ve ahirete irtihal etmiş olan tüm gazilerimizi ve Türk analarını, bugün nedeniyle bir defa daha gururla onurla yadediyor, onlara Allah'tan rahmet diliyor ve ruhları şadolsun diyorum."

AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, CHP Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ve diğer ilgililer ile vatandaşların da katıldığı etkinlikte, Karesi Atlı Okçuluk ve Savaş Sanatları Ekibi ile mehter takımı gösteri sundu.


- Hayme Ana


Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.

Ertuğrul Gazi, ''devlet ana'' diye de anılan annesi ''Hayme Ana''yı, öldüğünde Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı.

Yorumlar