72 yaşındaki İhvan liderine 164 yıl hapis

KAHİRE (AA) - Mısır'da Rabia ve Nahda Meydanlarının boşaltıldığı 14 Ağustos 2013 tarihinden kısa bir süre sonra tutuklanan Müslüman Kardeşler (İhvan)...

Google Haberlere Abone ol
72 yaşındaki İhvan liderine 164 yıl hapis

KAHİRE (AA) - Mısır'da Rabia ve Nahda Meydanlarının boşaltıldığı 14 Ağustos 2013 tarihinden kısa bir süre sonra tutuklanan Müslüman Kardeşler (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin bu zamana kadar 2 kez idamına ve 164 yıl hapsine hükmedildi.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından hakkında yargılama süreci başlatılan Bedii şimdiye kadar yargılandığı 9 davada 164 yıl hapis, 2 idam cezasına çarptırıldı. 164 yıl hapis cezasının 50 yılı yüksek mahkeme tarafından bozuldu. Yargıtay, Bedii hakkında verilen 2 idam cezasından birisini iptal etti. Diğer idam cezası hakkında başsavcılığa yapılan itiraz da kabul edildi. İtirazın kabul edildiği davada Bedii başka bir mahkeme ve yargıç heyeti tarafından tekrar yargılanacak. Bedii'nin idam cezası aldığı 2 kararın da bozulmuş olmasına rağmen henüz davalar sonuçlanmadı. Bedii hakkında açılmış ve halen görülmeyi bekleyen 38 dava daha bulunuyor.

Bedii'nin şimdiye kadar aldığı 4 müebbet ve 14 yıl hapis cezaları:

- İsmailiyye olayları (25 yıl)

İsmailiyye Ceza Mahkemesi, 2016 Mayıs ayında medyada “İsmailiyye olayları” olarak bilinen davada, Bedii ve diğer 35 sanık hakkında müebbet (25 yıl) hapis cezası verdi.

- Suveyş olayları (10 yıl)

Mısır'daki askeri mahkeme 2015 aralık ayında Muhammed Bedii, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak liderlerinden Safvet Hicazi, kapatılan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci hakkında 10 yıl ağırlaştırılmış hapis, 56 kişi için 3 ila 7 yıl arasında değişen hapis, firari 90 kişi hakkında ise müebbet hapis cezalarına hükmetti.

- İstikame Camisi olayları (25 yıl)

Mısır'da Giza Ceza Mahkemesi 30 Ağustos 2014'te kamuoyunda "İstikame Camisi olayları" olarak bilinen davada İhvan lideri Bedii'nin müebbet (25 yıl) hapsine karar verdi.

Mahkemeden aynı davada aralarında Cemaatu'l İslamiyye yöneticilerinden Asım Abdulmacid'in de bulunduğu 6 kişi hakkında idam kararı çıktı.

- Ziraat yolu olayları (25 yıl)

Şubra el-Hayme Ceza Mahkemesi 5 Temmuz 2014'te kamuoyunda "Ziraat yolu olayları" olarak bilinen davada Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, darbe karşıtı Ulusal İttifak liderlerinden Safvet Hicazi, eski Gençlik Bakanı Usame Yasin, eski Tedarik Bakanı Basim Avde, eski milletvekili Muhsin Radi, Hürriyet ve Adalet Partisi liderlerinden Ahmed Muhammed Diyab'ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında ise müebbet (25 yıl) hapis cezası verdi.

- Hapishaneler baskını (25 yıl)

Kahire Ceza Mahkemesi 2015 Haziran ayında Bedii Hakkında "Hapishaneler baskını" olarak bilinen davada müebbet (25 yıl) hapis cezasına hükmetti.

- Yargıya hakaret (4 yıl)

Bedii, Kahire Ceza Mahkemesi tarafından 2011 yılındaki hapishaneler baskını duruşmasında "yargıya hakaret ettiği" gerekçesiyle 2014 nisan ayında 1 yıl, kasım 2014'te ise yine yargıya hakaretten 3 yıl hapis cezası aldı.

- İptal edilen cezalar

Yargıç Muhammed Naci Şehate başkanlığındaki Ceza Mahkemesi heyeti'nin 11 Nisan 2015'te İhvan lideri Muhammed Bedii’nin de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında "Rabia operasyon odası" davasında verilen idam cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Temyiz Mahkemesi, 2014 Haziran'da "Adva kentindeki polis karakoluna saldırılması ve bir polisin öldürülmesi" ile ilgi davada Bedii'ye verilen idam cezası hakkındaki itirazı şubat 2015'te kabul etmişti.

Ayrıca İhvan lideri Muhammed Bedii hakkındaki çeşitli hapis kararlarına yapılan itirazlar neticesinde, 50 yıla tekabül eden cezalar iptal edilmiş ve bunların yeniden gözden geçirilmesine karar verilmişti.

Muhammed Bedii kimdir?

Muhammed Bedii (72), 1993'te İhvan Rehberlik Konseyine üye oldu. 2010'da da cemaatin sekizinci lideri olarak Konsey Başkanı seçildi. Bedii'nin 38 yaşındaki oğlu Ammar, 16 Ağustos'ta Ramses Meydanı'nda silahla vurularak hayatını kaybetti.

Beni Suveyf Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde Patoloji bölümünde profesör olarak çalışan Bedii, Mısır Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı Arap Bilim Ansiklopedisi'ne göre en büyük 100 Arap bilim adamından biri olarak kabul ediliyor. Bedii, Yemen Veterinerlik Akademisi'nin de kurucusu.

Muhammed Bedii, 29 Ağustos 1966'da Cemal Abdunnasır tarafından idam edilen Seyyid Kutub'un zindan arkadaşıydı. 1974'te Enver Sedat'ın ilan ettiği afla hapisten çıkan Bedii'nin, İhvan'ı muhafazakar çizgiden Kutub'un direnişçi çizgisine taşıdığı belirtiliyor.

Yorumlar