7. Uluslararası Girişimcilik Kongresi Kırgızistan’da başladı

- KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı: - "Üniversiteler, Türkiye’nin sıçramasında rol oynamalı” - Kırgızistan Genç Girişimciler Derneği Genel Sekreteri Ahmatbekov: - "Uluslararası Girişimcilik Kongresi’ni bir fırsat olarak değerlendiriyoruz"

Google Haberlere Abone ol
7. Uluslararası Girişimcilik Kongresi Kırgızistan’da başladı

BİŞKEK (AA) - 7. Uluslararası Girişimcilik Kongresi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te başladı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen kongreye Türkiye, Rusya, ABD, Kırgızistan ve diğer ülkelerden 100’e yakın bilim adamı, iş adamları ve öğrenciler katıldı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen kongrenin açılış töreninde konuşan KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, Türkiye'nin son yıllarda ekonomi ve diğer alanlarındaki başarılarına dikkati çekti. Balcı, “Özel sektör, araştırmalara büyük önem vermeli. Kaynak ayırmalı. Araştırma işlerini artık üniversite işleri olarak saymayalım. Özel sektör araştırma merkezlerle birlikte çalışmalı.” diye konuştu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya da girişimciliğin, çağın önemli bir yeniliği olduğunu söyledi. Tepekaya, girişimciliğin önemine dikkati çekerek, “Tarihte her döneme bir isim verilirdi. Belki de bu döneme girişimcilik çağı diyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

- “Girişimci, hayal kurandır”

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir ise “Girişimci, hayal kurandır. İyi bir fikre sahiptir. Bu fikri hayata geçirme cesaretine sahip olandır” değerlendirmesini yaptı.

Ticaret ve girişimciliğin dünyanın en eski faaliyetlerinden olduğunu hatırlatan Özdemir, üretmeden kazanmaya ve tüketmeye alışmış toplumlarda ekonomilerin geleceğinden kaygı duyulduğunu belirtti.

Özdemir, dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında yer alan Türkiye’nin başarı hikayesinin, iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

- "Kongre bizim için bir fırsattır"

Kırgızistan Genç Girişimciler Derneği Genel Sekreteri Ruslan Ahmatbekov da ülkesinde girişimcilik kültürünün yeni şekillenmeye başladığını belirterek, 7. Uluslararası Girişimcilik Kongresi’nin fırsat olduğunu ifade etti.

Ahmatbekov, Kırgızistan bağımsızlık tarihinde Türk iş adamlarının "en vefalı" girişimcileri oluşturduğunu belirterek, doğal kaynaklarının olmadığı, ihracat kalemlerinin sınırlı olduğu ülkede girişimciliğin, kalkınmanın ve yenilenmenin temelini oluşturduğunu ve dernek olarak katkı sağladıkları Manas Üniversitesi’ndeki kongreden ilham aldıklarını kaydetti.

Bu arada kongre açılışında, gençleri girişimciliğe özendirmek amacıyla daha önce düzenlenen Girişimcilik Proje Yarışması’nda ilk üçe girenlere ödülleri verildi.

Girişimcilik Kongresi Kırgızistan, Türkiye ve Kazakistan olmak üzere üç farklı ülkede altı kez düzenlendi.

Kongre, “Gelişmiş Girişimcilik Ekosistemleri: Araştırma ve Geliştirme, Yenilik ve Teknoparklar” ana temasıyla iki gün sürecek.

Yorumlar