7. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu

- Sempozyumun sonuç bildirgesinden: - "Trafikte en büyük risk grubu olarak değerlendirilen üniversite öğrencilerinin bilinçlendirilmesi amacıyla, üniversitelerin akademik programlarında trafik güvenliği dersine yer verilmesine ilişkin üniversitelere tavsiye ve talepte bulunulmasına karar verildi" - "2017 yılında 'Trafikte sürücülerin ve tüm yol kullanıcılarının birbirlerine saygılı davranma' ve 'Araç kullanırken cep telefonu kullanımı ile mücadele' amaçları doğrultusunda çalışmalara başlanmasına karar verildi"

Google Haberlere Abone ol
7. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu

ANKARA (AA) - 7. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu'nda, trafikte en büyük risk grubu olarak değerlendirilen üniversite öğrencilerinin bilinçlendirilmesi amacıyla, akademik programlarda trafik güvenliği dersine yer verilmesine ilişkin üniversitelere tavsiye ve talepte bulunulmasına karar verildi.

İçişleri Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ATO Kongre Merkezinde düzenlenen 7. Karayolu ve Trafik Güvenliği Sempozyumu sona erdi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nilgün Camkesen, üç gün süren sempozyumun sonuç bildirgesini açıkladı.

Camkesen, sempozyumda karayolu trafik güvenliğine katkı sağlanması amacıyla üretici, uygulayıcı ve akademisyenlerin ortak çalışmalar yürüttüğünü ve tecrübelerinin karşılıklı olarak paylaşıldığını, trafik alanında kullanılan teknolojik ürünlerin sergilendiğini söyledi.

Sempozyum ve sergiye 3 gün içinde 8 bin vatandaşın katıldığını belirten Camkesen, sempozyumda "Şehir ve Trafik", "Trafik ve Kamu Düzeni", "Trafikteki Araç Türleri ve Kaza Riski", "Trafik ve İnsan", "Trafik ve Eğitim" ana temalarıyla ilgili 41 bildiriden oluşan 8 farklı oturum yapıldığını aktardı.

Diğer ülke uygulamalarına yer vermek amacıyla davet edilen Japon yetkililerin ülkelerindeki trafik güvenliği uygulamalarını ayrıntılı olarak katılımcılarla paylaştığını hatırlatan Camkesen, 'trafikte saygı ve medya', 'trafik güvenliğinde hukuki ve yasal süreçler', 'akıllı ulaşım sistemleri', 'şoförlerin eğitim ve denetiminin trafik güvenliğine katkısı', 'tehlikeli madde taşımacılığı' ve 'sürdürülebilir şehirlerde yeni trafik güvenliği teknolojileri' başlıklı panellerde 27 panelistin sunum yaptığını anlattı.

Son 10 yılda çarpışma şeklinde meydana gelen ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında yüzde 45, toplam ölümlü kazalarda yüzde 14,5 oranında azalma olduğuna dikkati çeken Camkesen, sürücü kusurlarının engellenmesinin öneminin ortaya çıktığını ifade etti.

Camkesen tarafından okunan sonuç bildirgesinde, alınan kararlar şöyle açıklandı:

"- Kazaların büyük nedeni olan yüzde 88 oranındaki sürücü hatalarının en aza indirilmesi amacıyla başta ticari araç şoförleri olmak üzere tüm sürücülerin eğitimine yönelik yazılı, görsel, sosyal medya ve üniversitelerle yapılacak işbirliği çerçevesinde uzaktan eğitim yöntemlerinin uygulanmasına, TRT ile yapılacak iş birliği çerçevesinde çocuklara ve yetişkinlere yönelik televizyonda, trafik güvenliği eğitimlerinin verilmesine,

- Sürücü kurslarının eğitmen ve kursiyer adaylarının eğitiminde kamu denetiminin etkin olarak kullanılması için ilgili bakanlığa tavsiyede bulunulmasına,

- 2017 yılının 'Trafikte sürücülerin ve tüm yol kullanıcılarının birbirlerine saygılı davranma' ve 'Araç kullanırken cep telefonu kullanımı ile mücadele' amaçlarının gerçekleşmesi için trafik paydaşları ile ortak etkinlik ve çalışmalara başlanmasına,

- Trafikte en büyük risk grubu olarak değerlendirilen üniversite öğrencilerinin trafik güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla, üniversitelerin akademik programlarında trafik güvenliği dersine yer verilmesine ilişkin üniversitelere tavsiye ve talepte bulunulmasına,

- Emniyet Genel Müdürlüğünce, trafik güvenliği alanında sosyal sorumluluk kapsamında çalışmalarda bulunan dernek ve vakıflarla işbirliği içinde bulunulması ve projelere destek verilmesine,

- Kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla, dizi ve filmlerde rol model olan oyuncuların, trafik kurallarına azami uyumunun sağlanması, trafik kazaları sonucunda oluşan aile dramlarının ön plana çıkarılması ve Trafik Hizmetleri Başkanlığınca hazırlanan kamu spotlarının en çok izlenen saatlerde televizyonlarda yayınlanmasının sağlanması için film ve dizi film yapımcıları ile televizyon genel yayın yönetmenleriyle görüşülmesine,

- Kazaların en fazla olduğu 'kara nokta' olarak nitelendirilen kesimlerde; trafik kazalarının nedenlerinin araştırılarak analiz edilmesine ve çözüm önerilerinin getirilmesine,

- Trafik cezalarının caydırıcılık kazanacak seviyeye çıkarılması için mevzuat çalışmaları yapılmasına karar verilmiştir."

Sempozyumda sunulan bildiriler, 'Sempozyum Bildirileri', genel değerlendirme ve çözüm önerileri ise 'Sempozyum Raporu' adıyla kitaplaştırılarak paydaşlara gönderilecek.

Sempozyumun kapanışında, programa katılan KKTC, Filistin, Gürcistan, Moğolistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Makedonya ve Kosova temsilcileri ile toplu fotoğraf çektirildi.



Yorumlar