7. Boğaziçi Zirvesi

- KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: - "Onurlu bir çözüme eğer yanaşırlarsa, böyle bir çözümde KKTC olarak eşit iki kurucu devletten biri olarak yerimizi alırız. Ama gelmiyorlarsa da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak yolumuza devam ederiz"

Google Haberlere Abone ol
7. Boğaziçi Zirvesi

İSTANBUL (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Onurlu bir çözüme eğer yanaşırlarsa, böyle bir çözümde KKTC olarak eşit iki kurucu devletten biri olarak yerimizi alırız. Ama gelmiyorlarsa da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak yolumuza devam ederiz." dedi.

Akıncı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nde, küreselleşmenin önemli bir gerçeklik olduğunu söyledi.

Sermaye, bilgi ve teknolojinin son yıllardaki gelişiminin ardından, içine kapanarak yaşamanın zor olduğunu anlatan Akıncı, "Artık hiçbir toplum ve hiçbir kimse dünyaya sırtını dönerek yaşayamaz. Ancak, Kıbrıslı Türkler olarak bizler, global ilişki ağının dışında bırakıldık. Yıllardır bunun sıkıntısını yaşıyoruz. 53 yıldır, 1963’ten beri haklarımızı gasp eden diğer toplum, bizi dünyada izole şekilde yaşamaya mahkum etmeye çalıştı. Dünyaya açılımımız sadece Türkiye üzerinden olabildi. Her alanda dünyaya tek açık kapımız Türkiye oldu." diye konuştu.

Akıncı, istikrar, barış ve refah için ekonomik bağımlılıkların önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Doğu Akdeniz'de bu konuda çok önemli bir fırsat var. Sadece İsrail’in değil bizim de hakkımız olan buradaki doğalgaz kaynaklarını birlikte değerlendirme ve oluşturulan enerji koridoruyla Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkıyat. Önemli fırsatları birlikte değerlendirmemiz gerekiyor. Ayrıca, bu bölgenin elektrik şebekeleriyle birbirine bağlanması... Yakında Türkiye ile KKTC birbirine bu anlamda bağlanacak. Bir proje konuşuluyor. İsrail üzerinden Güney Kıbrıs’a, oradan Girit ve Avrupa'ya gidecek bir projeden bahsediliyor. Bu kadar masraflı ve zaman tüketen proje yerine, İsrail’den Kıbrıs’a oradan Türkiye ve Avrupa'ya bağlandığımız mı çok daha ucuza ve hızlı olacaktır?"

Türkiye'den KKTC'ye temiz su sevkıyatının, tüm adadakilere ulaştırılmasının ve hepsinin kullanımına açılmasının barış için önemli bir adım olacağını dile getiren Akıncı, böyle olması durumunda bu suyun, "barış suyu" olacağını aktardı.

- "Adil çözüm istiyoruz"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’a huzur, barış ve kalıcı adil bir çözümün gelmesini istediklerini vurgulayarak, "Kıbrıs etrafında yeni gerginlikler yerine, iş birliği alanı yaratmak ve Kıbrıs’ı çıban başı olarak görme yerine, iş birliği adası yapmak tüm taraflar için kazançlı bir durum olacaktır. Kıbrıs'ın, sadece kuzeyin değil, güneyiyle birlikte Türkiye’ye dost bir coğrafya olması için çabalıyoruz. Rumların da Türkiye gibi büyük bir ülkenin dostluğunu kazanmanın kendileri için ne kadar önemli olduğunu anlamaları için çabalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Barışın sadece kendilerinin iyi niyetiyle gelemeyeceğinin altını çizen Akıncı, şunları kaydetti:

"İsviçre’de de gelmedi. Orada ilk tur görüşmelerinde önemli adım attık. Bunun aynısının karşı taraftan da gelmesini bekliyorduk ancak bu adım atılamadı. Yeni bir tarihi fırsatın yitirilmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bunu yitirmek istemiyoruz. Bu yanlış olur. Bu yıl sonuna kadar eğer istenirse, iyi niyet, kararlılık varsa 5'li bir konferansa doğru bu işi götürerek, bir masada biz ve Rumlar iç meselelerimizi konuşurken, diğer masada Türkiye, Yunanistan ve İngiltere oturup bu konuyu ele alabilir ve ortak çıkış noktası bulabilir. Çözüm istiyoruz ama 'Ne pahasına olursa olsun' mantığıyla bir çözüm olmaz. Böyle bir çözüm olmaz. Adı 'çözüm' olur sadece. Biz, eşitlik, özgürlük ve adaletten fazla bir şey istemiyoruz."

Bunu Rum tarafı için de istediklerini dile getiren Akıncı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ama bunlar konuşarak halledilir, dayatma yaparak değil. Görüşmelere Yunanistan temsilci göndermedi. Şimdi, '5'li konferans düzenleyelim' diyoruz. Ona da 'hayır' diyorlar. Tek taraflı olarak çözümü getiremeyiz. Ancak onurlu bir çözüme eğer yanaşırlarsa, böyle bir çözümde KKTC olarak eşit iki kurucu devletten biri olarak yerimizi alırız. Ama gelmiyorlarsa da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak yolumuza devam ederiz."

Yorumlar