7. Akdeniz Turizm Forumu

- Kalkınma Bakanı Elvan: - "Arap Baharı sonucu başlayan bölgesel istikrarsızlıkların nasıl turizme yansıdığını hep birlikte gördük. Biz Türkiye olarak bütün koşullarda barıştan, huzurdan, istikrardan yanayız. Akdeniz'de kruvaziyer gemilerin turizm gemilerinin yanında mülteci botlarının dolaşması büyük trajedilerin yaşanması bir insanlık ayıbıdır" - Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: " - "Bütün dünyayı tehdit eden terör olgusu bölgemizde de turizme güçlükler çıkartan önemli kavramlardan biri. Özellikle son dönemlerde dünyanın her yerinde yoğun terör saldırılarına şahit oluyoruz. Bundan bölgemiz de nasibini alıyor. Ne var ki özellikle bölgemizde cereyan eden terör olayları maksatlı oluşumlar tarafından özellikle bir karşı propaganda olarak kullanılıyor"

Google Haberlere Abone ol
7. Akdeniz Turizm Forumu

MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Arap Baharı sonucu başlayan bölgesel istikrarsızlıkların turizme nasıl yansıdığını herkesin gördüğünü belirterek, "Biz Türkiye olarak bütün koşullarda barıştan, huzurdan, istikrardan yanayız. Akdeniz'de kruvaziyer gemilerin, turizm gemilerinin yanında mülteci botlarının dolaşması büyük trajedilerin yaşanması bir insanlık ayıbıdır." dedi.

Elvan, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) tarafından iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl Mersin'in ev sahipliğinde Divan Otel'de gerçekleştirilen 7. Akdeniz Turizm Forumu'nun (MEDITOUR 2016) açılış töreninde yaptığı konuşmada, Akdeniz turizminin her yönüyle konuşulduğu, ortak hedefler belirlendiği forumda bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu bildirdi.

7. Akdeniz Turizm Formu'nun 23 Akdeniz ülkesinin tamamı için hayırlı olmasını dileyen Elvan, MEDITOUR'un daha önce de Antalya'da gerçekleştirildiğini anımsatarak, forumun 2. kez Türkiye'de düzenlendiğini aktardı.

Bakan Elvan, forumun Doğu Akdeniz'in parlayan yıldızı olan Mersin'de yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Mersin ve Türkiye adına emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Buradan çıkacak fikirlerin sadece Akdeniz ülkeleri ve buradaki temsilcileri bulunan 23 ülke için değil, konumu ve bağlantılarıyla Akdeniz'i kuşatan Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerinin tamamını ve dünya turizmini bire bir etkileyeceğine inanıyorum. Başta ASCAME olmak üzere, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve diğer tüm katkı sağlayan kurumlara teşekkür ediyorum. Bu formun Mersin'de düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğin güçlenerek artacağına, turizmin ileriye yönelik kalıcı katkılarla Mersin'imiz de ve tüm Akdeniz havasında daha da gelişeceğin yürekten inanıyor."

- "Kruvaziyer gemilerin yanında mülteci botlarının dolaşması insanlık ayıbıdır"

Akdeniz'in sadece ona kıyısı olan 23 ülkenin değil bütün insanlığın ortak değeri olduğuna işaret eden Elvan, "Bilinen insanlık tarihi içerisinde Akdeniz'in yeri, başka hiçbir yerin hiçbir kıtanın dolduramayacağı değerdedir ve zenginliktedir. Akdeniz havzası uygarlıkların birikimi, insanlığı beslemeye, geleceğimize ışık tutmaya devam etmektedir. Onun için Akdeniz ülkelerinin ve kentlerinin her biri bu büyük mirasın sahibidir ve koruyucusudur. Doğal imkanlarıyla birlikte bu uygarlık birikimlerinin, inanç merkezlerinin, kültürel zenginliklerin, turizmin bütün alanlarını besleyecek şekilde değerlendirmesi büyük önem arz etmektedir." ifadesini kullandı.

Bakan Elvan, forumda yükselen bir destinasyon olarak Akdeniz ve Mersin'in konuşulacağını aktardı.

Elvan, şu görüşlere yer verdi:

"Akdeniz'in dünya turizmindeki yeri gelecekte nereye geleceği, neler yapılırsa dünya turizminden daha fazla pay alınacağı konuşulacak. Bütün bunlardan daha önemli bir husus var diye düşünüyorum. Akdeniz'in bir güven ve istikrar denizi olmasının son derece önemli. Akdeniz bir güven ve istikrar denizi de olmak zorunda. Arap Baharı sonucu başlayan bölgesel istikrarsızlıkların nasıl turizme yansıdığını hep birlikte gördük. Biz Türkiye olarak bütün koşullarda barıştan, huzurdan, istikrardan yanayız. Akdeniz de kruvaziyer gemilerin turizm gemilerinin yanında mülteci botlarının dolaşması büyük trajedilerin yaşanması bir insanlık ayıbıdır. Bu fotoğraf Akdeniz'in kadim geçmişine de misyonuna da Akdeniz havzasını oluşturan ülkelerin kimliklerine de yakışmayan bir fotoğraftır. Hiçbir istikrarsızlıkta uzun soluklu sürmez. Hiçbir bölgesel kriz kalıcı değildir. Ümit ediyoruz ve çaba gösteriyoruz ki kısa sürede bu olumsuzluklar, yaşanan bu acılar son bulacaktır. Zira sadece yakın ülkeler değil, bütün Akdeniz ülkelerinin başka turizme olmak üzere pek çok sektör bu olumsuzlardan etkilenmektedir."

Mersin'in Akdeniz'in en karakteristik, en özgün kentlerinden birisi olduğunu belirten Elvan, "Turizmin hemen her alanında potansiyeli olan imkanı olan bir kendimizdir. Bu potansiyeli harekete geçirmek amacıyla turizm alt yapılarının güçlendirecek çalışmaları hızlandırdık." dedi.

Bakan Elvan, bugün 350 milyon civarında olan Akdeniz turist sayısının 2030'a kadar 500 milyona çıkacağı düşünüldüğünde Mersin'in bu artıştan pay alması açısından gerekli hazırlıkların yapıldığını kaydetti.

- "Terör turizme güçlükler çıkarıyor"

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da bölge ülkelerinin ve sektör temsilcilerinin görüşleriyle zenginleşecek toplantıda bölge için hayırlı karalar alınacağına inandığını, Akdeniz'in kültür, spor, inanç, kış, sağlık ve gastronomi gibi pek çok turizm çeşidine yönelik büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Bölgenin turizmi açısından sıkıntılı günler yaşandığına dikkati çeken Avcı, şöyle konuştu:

"Bütün dünyayı tehdit eden terör olgusu bölgemizde de turizme güçlükler çıkartan önemli kavramlardan biri. Özellikle son dönemlerde dünyanın her yerinde yoğun terör saldırılarına şahit oluyoruz. Bundan bölgemiz de nasibini alıyor. Ne var ki özellikle bölgemizde cereyan eden terör olayları maksatlı oluşumlar tarafından özellikle bir karşı propaganda olarak kullanılıyor. Bu nedenle turizmin önünü açacak her türlü faaliyet, proje ve programın başarıya ulaşabilmesi için teröre karşı ortak tavır, ortak hareket etmek bütün ülkelerimiz için kaçınılmaz bir görevdir, bir ödevdir. Bölge ülkeleri olarak terörün karşısında yer almak, ülkelerimizin güvenliği için en üst düzeyde tedbirleri almak, çok zor bir dönemi büyük fedakarlıklarla atlatmaya çalışan turizm sektörüne destek vermek bölge ülkelerimizin ortak politikası olmak zorundadır."

Avcı, Türkiye'de son dönemde özellikle tur operatörlerine yönelik teşviklerle turizme ve sektör temsilcilerine ciddi katkılar sağlandığını hatırlatarak, bunun gelecek yıl da artarak devam edeceğini bildirdi.

- "8 turizm bölgesine yönelik çalışmaların hızlandırıldı"

Dünya turizminin mihenk taşlarından biri olan Akdeniz turizm alanının bölge ülkeleriyle gerçekleştirilecek ortak projelerle hak ettiği turizm potansiyeline ulaşacağını aktaran Avcı, etkinliğin çok güzel ve yararlı oturumlara ev sahipliği yapacağını, yarın sabah düzenlenecek "Akdeniz’de İnanç ve Kültür Turizmi’nin Tarihi Altyapısı ve Kültürel Rota Yönetimi" başlıklı panelin ise oldukça faydalı olacağına inandığını söyledi.

Bakan Avcı, ASCAME'den turizm alanında çalışma yapan kültür ve bilim adamları ile Akdeniz'in değerlerine yönelik ödüller verilmesini beklediğini ifade etti. 8 turizm bölgesine yönelik çalışmaların hızlandırıldığına değinen Avcı, özellikle yabancı yatırımcılara yönelik girişmelerin bulunduğunu, Mersin'in de önemli bir destinasyon olması için çalışıldığını kaydetti.

Yorumlar