7. Afrika Siyasi Partiler Konseyi Daimi Komitesi Toplantısı

- Fas Başbakanı Benkiran: "Batı, artık halklarımızın, zenginlikleri ve varlıklarından yararlanmak için gelerek arkalarında fakirliği ve siyasi krizleri bırakan sömürgecileri kabul etmediğini anlaması gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
7. Afrika Siyasi Partiler Konseyi Daimi Komitesi Toplantısı

RABAT (AA) - Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran, batılıların, Afrika halkının artık "sömürülmeyi" kabul etmediğini anlaması gerektiğini belirtti.

Başkent Rabat’ta düzenlenen 7. Afrika Siyasi Partiler Konseyi Daimi Komitesi Toplantısı’nda konuşan Benkiran, "Batı, artık halklarımızın, zenginlikleri ve varlıklarından yararlanmak için gelerek arkalarında fakirliği ve siyasi krizleri bırakan sömürgecileri kabul etmediğini anlaması gerekiyor." dedi.

Benkiran, "Afrika ülkelerinin, batının Afrika ülkelerine yönelik hegemonyası ve kibirlenmesi devam ederken, güçlülerin ülkenin varlıklarını sömürmesini sağlayan, halklara baskı uygulayan, kalkınma ve ilerlemeyi engelleyen yozlaşmış elitle iş yapmaktan vazgeçmesi ve bazı zaman göstermelik bağımsızlık yaşadığı sömürü dönemini atlatması gerekiyor." diye konuştu

Afrika’nın geçiş dönemini yaşadığına dikkati çeken Benkiran, Afrika'nın gerçek bağımsızlık, demokrasi ve kalkınmadan geçen doğru yolu seçmesi gerektiğini vurguladı.

Afrika ülkelerini, gerçek ortak olmaya çağıran Benkiran, söz konusu ortaklığın Afrikalıları müzakerelerde diğerleri karşısında daha güçlü konuma getireceğini kaydetti.

Açılışta söz alan Konseyin Genel Sekreteri Nafi Ali Nafi de büyümek için maddi ve beşeri kaynaklara sahip olmasına rağmen Afrika ülkelerinin karşılaştığı zorlukları aşmak, halklarına onurlu hayat sunmak ve ülkeler arasında birliği sağlamak amacıyla ortak çalışmanın güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Toplantıya Sudan, Senegal, Kenya, Etiyopya, Nijer ve Fas’ın farklı siyasi partilerinin temsilcileri katıldı.

Yorumlar