68. Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türk ulusal standı açıldı

- Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye ulusal standı, düzenlenen törenle açıldı - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Turşucu: - "Türkiye, 56 binin üzerindeki Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) ile dünyanın 10’uncu sıradaki en fazla ISBN üreten ülkesi" - Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gül: -"Biz ülkemizi bir çiçek bahçesine benzetiriz. Bu çiçek bahçesinde her tür çiçek vardır ama ayrık otlarına yer yoktur" - İTO Başkan Yardımcısı Topçu: - "Dünyada 11'inci sıraya yükselmiş ve yaklaşık 3 milyar dolarlık pazar hacmiyle Türk yayıncılık sektörü, alanındaki hızlı gelişmesiyle dikkati çeken ülkeler arasında yer alıyor"

Google Haberlere Abone ol
68. Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türk ulusal standı açıldı

FRANKFURT (AA) - Frankfurt Kitap Fuarı'ndaki Türkiye ulusal standı, düzenlenen törenle açıldı.

Bu yıl 68’ncisi düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye ulusal standının açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, Frankfurt Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Osman Şahin, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan ve yayıncı birlikleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.

Açılışta konuşan Hamdi Turşucu, kitap fuarlarının sadece ekonomik alışveriş yapılan yerler olmadığını belirterek, bu fuarların bir ülkenin kendi kültürel, edebi ve sanatsal müktesebatını ifade ettiği yerlerin başında geldiğini söyledi.

Ulusal stanttaki "Potansiyeli Keşfet" sloganına dikkati çeken Turşucu, "Sloganda da ifade edildiği üzere Türkiye, potansiyeli keşfedilecek büyük bir ülke artık. Zira biz burada İTO ile, yayıncılarımızla ve özel yayıncılarımızla beraber, kendi yerlerini de açtılar, yerel yönetimlerimizle beraber 500 metrekarenin üzerinde toplam alana sahip stantlarımızla bulunuyoruz." dedi.

Turşucu, Türkiye’nin artık yüzyılın başındaki 15 bini bile bulmayan kitap çeşitliliğine sahip bir ülke olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye 56 binin üzerindeki Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) ile dünyanın 10’uncu sıradaki en fazla ISBN üreten ülkesidir. Yine yüzyılın başında kişi başına belki 4 kitap bile düşmeyen bir ülkeden geçen sene itibariyle 621 milyonu bulan kitap sayısıyla kişi başına düşen kitap sayısını 2’ye katlamış bir ülkedir. 4 bin 300’ün üzerindeki yayınevleriyle, 55 civarındaki ulusal gazetesiyle, 258 televizyonuyla, 2 bin 300’e yakın yerel gazetesiyle Türkiye kocaman bir kültür, edebiyat ve sanatın üretildiği coğrafyadır."

Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Hamdi Turşucu, şunları söyledi:

"Bununla beraber Türkiye yakın geçmişimizde 15 Temmuz işgal girişimini elinin tersiyle itmiş onuruna onur katmış bir ülkedir. Dünkü kitap fuarının açılışındaki söylemlerden de anladığımız üzere Türkiye’nin giderek büyümesi, büyük olduğunu ifade eden devletleri birazcık tedirgin ediyor. Bundan da memnuniyetimizi de ifade etmek isteriz."


-"Biz ülkemizi bir çiçek bahçesine benzetiriz"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gül de Türkiye’nin farklı ve özel bir ülke olduğunu belirterek, "Sanıyorum Batı dünyasında ülkemizle ilgili değerlendirmeler yapılırken milletimizin, halkımızın, kültürümüzün, devletimizin bu özelliği göz ardı ediliyor." dedi.

Bugün gelinen nokta itibariyle "Türk" kelimesinin bir ırkın adı olmadığını ve bir medeniyetin ismi olduğunu dile getiren Gül, "7’nci yüzyıldan kalma Orhun Yazıtlarını dikkate alacak olursan yaklaşık bin 500 yıllık, 15 asırlık geçmişe sahip bir edebiyatın birikimini özünde barındıran bir millettir. Bugün bu medeniyetin özünün yaşandığı Anadolu’da tüm kültürler, tüm halklar, tüm medeniyetler ve kültürümüzü oluşturan diğer unsurlar hep birlikte yaşamaya ve hep birlikte Türk medeniyeti oluşturmaya ve bunu sürdürmeye devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Türkiye’yi bir çiçek bahçesine benzeten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz ülkemizi bir çiçek bahçesine benzetiriz. Bu çiçek bahçesinde her tür çiçek vardır ama bu çiçek bahçesinde ayrık otlarına yer yoktur. Ülkemizdeki bir kısım ayrık otlarına dışarıda sahip çıkılmasına veya ülkemizin bu çiçek bahçesine ayrık otları ekilmesini hoş karşılamamız mümkün değildir. Türkiye bir "muz cumhuriyeti" değildir hele hele bir sömürge devleti hiç değildir."

Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalar ve kanunlarla yönetilen sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

"Bugünle irtibatlı olduğu için özellikle bunları söylüyorum, fikir ve düşünce hürriyeti ve yargı bağımsızlığı anayasal güvence altına alınmış hususlardır. Fikrini ve düşüncesini açıkladığı için bugün ülkemizde hiçbir yazar, hiçbir çizer ve edebiyatçı hapiste değildir. Yapılan bütün bu işlemler yargı çerçevesinde ve tamamen ülkemizin varlığına, devletimizin varlığına, milletimizin bütünlüğüne yönelik terörist faaliyetler kapsamında yapılan yargısal işlemlerdir."


-"Türkiye yayıncılık sektöründe önemli gelişmeler gösterdi"


İTO Başkan Yardımcısı Topçu da Frankfurt Kitap Fuarı'nın önemine dikkati çekerek fuarın her yıl ekim ayında yayıncıları küresel bir platformda bir araya getirdiğini ifade etti.

Türkiye’nin yayıncılık sektöründe önemli gelişmeler gösterdiğini belirten Topçu, "Yeni iş birlikleri küresel etkileşimin köprülerini de sağlamlaştırıyor. Dünyada 11'inci sıraya yükselmiş ve yaklaşık 3 milyar dolarlık pazar hacmiyle Türk yayıncılık sektörü alanındaki hızlı gelişmesiyle dikkati çeken ülkeler arasında yer almaktadır." şeklinde konuştu.

-Fuarda 15 Temmuz darbe girişimi sergisi yer alacak


Kültür ve Turizm Bakanlığı Frankfurt Kitap Fuarı'na 228 metrekaresi “Türkiye Ulusal Standı” ve 92 metrekaresi de "Çocuk Yayınları Standı" olmak üzere toplam 320 metrekarelik alanda iki ayrı stant ile katılım sağladı.

Ulusal standın hemen yanında yer alan İstanbul Ticaret Odasının standında Türkiye'den 12 yayıncının kitaplarını sergileyebileceği ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yayıncılarla iş görüşmeleri gerçekleştirebileceği bölümler oluşturuldu.

Türkiye ulusal standında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sergi çalışması yer alıyor. Türkiye’nin son on yılda yayıncılık alanında kat ettiği ilerlemenin, kültürel üretimdeki süreklilik ve zenginliğin ön planda yer alacağı sergide, darbe teşebbüsünün Türkiye’nin kültürel gelişimini durduramayacağı vurgulanacak.

Fuar kapsamında "Unutulan Zafer: Kut'ül Amare Sergisi" de gerçekleştiriliyor. Sergide 1. Dünya Savaşı esnasında Osmanlı Devleti’nin Çanakkale’den sonra İngilizler karşısında kazandığı en büyük başarı olan Kut'ül Amare Zaferi, günlüklerin, Osmanlı ve dünya medyasında basılan çeşitli gazetelerin, kartpostalların, resimlerin, afiş ve kitapların aralarında yer aldığı materyallerle anlatılıyor.


-Yazar ve akademisyenler panellerde konuşacak


Fuar esnasında Doğan Hızlan, İskender Pala ve Adnan Özer’in konuşmacı olarak yer alacağı “Darbenin Panzehiri Kültürdür”, Alev Alatlı, İlber Ortaylı, Ayşe Böhürler, Orhan Miroğlu ve Ceren Kenar’ın yer alacağı “Kısık Sesler” panellerinin yanı sıra Mehmet Mollaosmanoğlu’nun son romanının tanıtılacağı söyleşi düzenlenecek.

Ulusal stantta, Türk edebiyatı ve yazarlarının dışa açılımına destek veren ve bu çalışmaların en büyük bileşenlerinden biri olan "TEDA (Türk Edebiyatının Dışa Açılımı) Çeviri Destek Programı” kapsamında yayımlanan eserlerin yanı sıra Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kamu kurum ve kuruluşların eserlerinin de sergilenmesi sağlanacak.

Çocuk yayınları standında da Türkiye’den yaklaşık 12 çocuk yayıncısı da eserlerini sergileyebilecek ve telif görüşmeleri yapma fırsatı yakalayabilecek.

23 Ekim'e kadar sürecek fuarı yaklaşık 275 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Yorumlar