655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri

- Edirne Belediye Başkanı Gürkan, Kırkpınar Ağası Selim'i kent girişinde karşıladı - Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Aydın: ''Üç, beş çapulcu yüzünden 655 yıllık geleneğe ara vermek bize yakışmazdı. Aziz milletimize yakışmazdı'' - Edirne Belediye Başkanı Gürkan: ''Yiğitlerin efsanesi yağlı güreşleri, 4-5 çapulcu, terörist, kalkışmaya kalktı diye durduracak halimiz yoktu, oturduk hep beraber karar verdik''

Google Haberlere Abone ol
655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri


EDİRNE (AA) - 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri gelenekleri gereği, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'i kent girişinde karşıladı.

Belediye önünden davul ve zurnayla başkan Gürkan önderliğinde hareket eden, aralarında milletvekilleri, siyasetçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve eski Kırkpınar ağalarının da bulunduğu kortej, ağayı karşılamak üzere Talatpaşa Asfaltı'na kadar yürüdü.

Şehirde konakladığı otelden yaya olarak hareket eden Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'le buluşan başkan Gürkan, Selim'e önce çiçek verdi sonra da ağalık kemerini taktı.

Başkan Gürkan, burada yaptığı konuşmada, bir grup askerin yaptığı kalkışmaya Türk halkının tek vücut ve tek yürek olarak karşı geldiğini belirtti.

Kırkpınar'ın 654 yıllık tarihi boyunca hiçbir zaman, hiçbir ortamda ve hiçbir savaşta sekteye uğramadığını ifade eden Gürkan, ''Hep devam etmiştir. Yiğitlerin efsanesi yağlı güreşleri, 4-5 çapulcu, terörist, kalkışmaya kalktı diye durduracak halimiz yoktu, oturduk hep beraber karar verdik.'' dedi.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ise askerin içerisinde bir grup cuntanın darbe girişiminde bulunduğunu, Türk milletinin dünyaya örnek olacak şekilde darbeye "dur" dediğini anlattı.

Güreşlerin neden iptal edilemediği konusuna değinen Aydın, ''Sayın başkanı kutluyorum, Kırkpınar'da yapılması düşünülen eğlenceleri iptal ettiler. Sadece güreşlerin yapılması kararı alınmıştır. Doğru karar vermişlerdir. Üç, beş çapulcu yüzünden 655 yıllık geleneğe ara vermek bize yakışmazdı. Aziz milletimize yakışmazdı.'' diye konuştu.

Ağa Selim ise Kırkpınar güreşlerinin hayırlı olması temennisinde bulunarak, ''655 yıldan beri devam eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri 3-5 tane cuntacı yüzünden kalamazdı, devam edecek.'' dedi.

Ağanın da katıldığı kortej, belediye binası önüne geçip, Edirne Valisi Günay Özdemir'i karşıladı. Atatürk Anıtı'na kadar yürüyen kortejin, anıta Kırkpınar çelengini koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Bu arada kortej, Pehlivan Mezarlığı'nda, pehlivanların kabri başında dua etti.

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılışı, bu akşam Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılacak.

Yorumlar