6-7 Eylül mağdurları anıldı

- DurDe Platformu, 6-7 Eylül 1955 yılında gerçekleşen olaylarda mağdur olanları anmak için basın açıklaması yatı

Google Haberlere Abone ol
6-7 Eylül mağdurları anıldı

İSTANBUL (AA) - Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu üyeleri, 6-7 Eylül olaylarında mağdur olanları andı.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen DurDe Platformu üyesi bir grup, "6-7 Eylül Irkçı Kışkırtma: Devlet özür dilesin" pankartını açarak, "Bir daha asla", "Dur de, ırkçılığa dur de" sloganları attı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan aktivist İdil Ögüt, 6-7 Eylül 1955'te İstanbul ve diğer kentlerde başta Rumlar olmak üzere gayrimüslim vatandaşlara yönelik örgütlü saldırılar ve yağmalamalar gerçekleştiğini belirterek, "Olaylar sırasında 15 kişi öldürüldü, 300 kişi yaralandı, çok sayıda kadın tecavüze uğradı, 5214 ev, 1004 iş yeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 26 okul tahrip edildi. Tahrip edilen mekanların yüzde 59'u Rumlara, yüzde 17'si Ermenilere, yüzde 12'si Yahudilere aitti." ifadelerini kullandı.

6-7 Eylül olaylarında mağduriyet yaşayanların haklarının telafi edilmesi gerektiğini söyleyen Ögüt, şöyle devam etti:

"Savaş koşullarının yaşandığı günümüzde, barışçıl, demokratik ve herkesin eşit olduğu bir Türkiye, cumhuriyet tarihi boyunca yürütülen homojen ulus tasarımından tam bir kopuş olmadan mümkün olmayacaktır. Bunu için ise tüm Müslüman olmayan yurttaşların eşit birer vatandaş olarak kabul edilmeleri, geçmişte yaşanan mağduriyetlerin telafi edilmesi ve özür dilenmesi bir ön koşuldur."

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Yorumlar