"6-7 Ekim olayları bir utançtır"

- HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısı üzerine 2 yıl önce 6-7 Ekim tarihlerinde Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde PKK/PYD yandaşlarının gerçekleştirdiği şiddet olayları esnasında Van'da iş yerleri zarar gören esnaf, olayları "utanç" olarak değerlendirdi - Esnaf Balıkçı: "Bu olaylar nedeniyle toparlanamayan birçok iş yeri kapandı. Birçok insan o dönem yaşanan psikolojiyle Van'ı terk etmek zorunda kaldı" - Esnaf Timurtaş: "Bu insanlar hiç bir zaman amaçlarına ulaşmayacaktır. 6-7 Ekim olayları bir utançtır. Çünkü insanları evlerinin balkonlarından atarak katlettiler" - Esnaf Tangut: "En son Kurban Bayramı'nda bombalı araçla yapılan saldırıda da yine aynı sıkıntıyı yaşadık. Ekonomik olarak çok etkilendik. Bu nedenle bu olayların bir daha yaşanmasını istemiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"6-7 Ekim olayları bir utançtır"

VAN (AA) - HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısı üzerine 2 yıl önce 6-7 Ekim tarihlerinde Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde PKK/PYD yandaşlarının gerçekleştirdiği şiddet olayları sırasında Van'da iş yerleri zarar gören esnaf, olayları "utanç" olarak değerlendirdi.

Van'da yaşayan esnaf Muzaffer Balıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kobani bahanesiyle yapılan eylemlerin tarihe "kara leke" olarak geçtiğini söyledi.

Saldırılarda İslami kimliği ve inançlarından dolayı insanların vahşice katledildiğini ifade eden Balıkçı, olayların maddi olarak da büyük tahribata yol açtığını kaydetti.

Muzaffer Balıkçı, yüzlerce iş yerinin yakıldığını ve ülke ekonomisinin olaylardan çok etkilendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu olaylar nedeniyle toparlanamayan birçok iş yeri kapandı. Birçok insan o dönem yaşanan psikolojiyle Van'ı terk etmek zorunda kaldı. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen olayların insanlardaki etkilerini derinden yaşıyoruz. Bu olaylardan ders almak lazım. Bu ülkede yaşayan her insan, bir arada yaşama kültürünü benimsemeli. Farklı inanç ve kültürdeki insanların birbirine tahammül etmesi gerekiyor. Birbirimize tahammül etmeden bu bölgede yaşamamız mümkün değildir."

- "İnsanları evlerinin balkonlarından atarak katlettiler"

Esnaf Mehmet Halil Timurtaş ise 6-7 Ekim olaylarının bölge halkını mağdur ettiğini, olaylarda birçok iş yerinin yakılıp yağmalandığını, o dönemde esnafa zorla kepenk kapattırıldığını ifade etti.

Olaylar nedeniyle esnafın iş göremez hale geldiğini anlatan Timurtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Olaylardan sonra esnafın düzeni tamamen bozuldu. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala insanlar bu olayların yarattığı korkuyla hareket etmekte. Kent ekonomisi de bu olaylardan kötü etkilendi. Kente turist akışı durma noktasına gelmişti. Yapılanlar bu halka gerçekten bir zulümdü. Bu olaylar, akıl hocalığı yaptığını zanneden insanların eliyle yapıldı. Bu insanlar, hiç bir zaman amaçlarına ulaşmayacaktır. 6-7 Ekim olayları bir utançtır. Çünkü insanları evlerinin balkonlarından atarak katlettiler. Bu olayların bir daha yaşanmaması için dua ediyoruz."

- "Ekonomik olarak çok etkilendik"

Esnaf Şahabettin Tangut ise 6-7 Ekim olaylarından sonra bölge esnafının büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Olaylardan sadece bir kesimin değil, tüm toplumun rahatsızlık duyduğunu kaydeden Tangut, "2 yıl önce yaşanan bu olaylardan sonra kent ekonomisi bir türlü düzelmedi. Devletimiz gerekli destekleri sağladı ama bu yeterli olmadı. En son Kurban Bayramı'nda bombalı araçla yapılan saldırıda da yine aynı sıkıntıyı yaşadık. Ekonomik olarak çok etkilendik. Bu nedenle bu olayların bir daha yaşanmasını istemiyoruz." diye konuştu.

- 523 iş yeri hasar görmüştü

Olayların ve tahribatın en fazla yaşandığı şehirlerin başında gelen Van'da izinsiz gösteri yapan bölücü terör örgütü PKK yandaşları, çok sayıda iş yeri, araç, kamu binası, okul, Kur'an kursu, dershane, dernek ve yurt binasına zarar vermişti.

İzinsiz gösteriler sonucu 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yerinin büyük hasar gördüğü Van'da, valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan hasar tespit komisyonlarının incelemesinden sonra Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekler, zarar gören vatandaşların hesaplarına aktarılmıştı. Hasar gören kamu binaları, okullar, dernek binaları ve Kur'an kursları da baştan sona yenilenerek hizmete başlamıştı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, saldırılarda hasar gören ve yakılan 20 okulda baştan sona yenileme çalışması yürütmüş, okullar tadilattan geçirilerek kısa sürede eğitim öğretime açılmıştı.

van

Yorumlar