57'sinde üniversiteli oldu

- Küçük yaşta yarım bırakmak zorunda kaldığı eğitim hayatına torun sahibi olduktan sonra yeniden başlayan 57 yaşındaki Havva Şeker, önce liseyi bitirdi, sonra İngilizce öğrendi şimdi de kazandığı felsefe bölümünü okumaya hazırlanıyor - Havva Şeker: - "Okumayı çok seviyordum. Ama okuyamadım. Bu yüzden çocuklarımı okutturdum" - "Bu sefer sıranın bana geldiğini düşündüm. İnşallah başarılı bir şekilde bitiririm"

Google Haberlere Abone ol
57'sinde üniversiteli oldu

İSTANBUL (AA) - MEHMET ALİ DERDİYOK - Çocuk yaşta yarım bıraktığı eğitim hayatına yeniden başlayan 57 yaşındaki Havva Şeker, üniversitede felsefe bölümünde eğitim görmeye hazırlanıyor.

Yugoslavya'dan 1958'de Türkiye'ye göçen Telci ailesinin kızı olan Havva Şeker, 1959'da İstanbul'da dünyaya gözlerini açtı. Henüz 5 yaşındayken annesini kaybeden Şeker'i İstanbul'da yaşayan teyzeleri büyüttü.

İlk ve ortaokulu Fatih'te okuyan Şeker, eğitim hayatını sonlandırmak zorunda kaldı. Şeker, Diyarbakır'dan İstanbul'a üniversite okumaya gelen Ramazan Şeker'le tanıştı. 1981'de evlenen Şeker, Diyarbakır'a gelin gitti. Burada 22 yıl yaşayan ve biri kız 2 çocuk sahibi olan Havva Şeker, yaklaşık 15 yıl önce kızının İstanbul'da üniversite kazanması üzerine doğduğu şehre döndü.

İki çocuğu da üniversite okuyan Havva teyzenin içindeki okuma aşkı, yeniden depreşti. Önceleri çocuklarının kitaplarını okumakla işe başlayan Şeker, daha sonra açık öğretim lisesine kayıt yaptırdı. 2.5 yılda liseden mezun olan Şeker, Kadıköy'deki Halk Eğitim Merkezi'nde İngilizce kursuna başladı. Orta düzey İngilizce sertifikası alan Şeker, çocuklarının desteğiyle de üniversite sınavlarına hazırlandı.

Şeker, kısa bir hazırlığın ardından girdiği üniversite sınavında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Felsefe Bölümü'nü kazandı.

- Üniversiteden sonra da devam edecek

Hayat öyküsünü AA muhabirine anlatan Havva Şeker, eğitimini tamamlayamamasının içinde hep bir ukde olarak kaldığını söyledi.

Küçük yaşta yetim kaldığından eğitimini sürdüremediğini anlatan Şeker, "Okumayı çok seviyordum. Ama okuyamadım. Bu yüzden çocuklarımı okutturdum. Kızım İstanbul Teknik Üniversitesi'ni birincilikle bitirdi. Oğlum da Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirdi. Şu anda yüksek lisansını yapıyor. Bu sefer sıranın bana geldiğini düşündüm. 2.5 yılda liseyi bitirdim. Üniversite sınavlarına girdim. Felsefe bölümünü kazandım. İnşallah başarılı bir şekilde bitiririm. Daha önce İngilizce eğitimi de aldım. Bilgisayar kursuna da gittim. İngilizce öğretmenim ve arkadaşlarımın da bana katkıları oldu." diye konuştu.

Şeker, felsefeye ilgi duyduğunu dile getirerek, lisede de felsefe dersini seçmeli olarak aldığını söyledi.

"Okumuş olsaydım belki çocuklarımı daha da iyi yetiştirebilirdim" diyen Şeker, üniversite eğitiminden sonra torunlarıyla daha iyi ilgilenebileceğini ifade etti.

İnşaat mühendisliğinden emekli olan eşinin de durumundan memnuniyet duyduğunu belirten Şeker, üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirdiğinde yüksek lisansa da devam edeceğini dile getirdi.

- Çocukları destek verdi

Kayınvalidesinin çok azimli olduğunu anlatan Buket Şeker de eşinin ve görümcesinin çok iyi eğitim almasının asıl kaynağının da kayınvalidesi olduğunu söyledi.

Şeker, okuyamamasının kayınvalidesinin içinde bir ukde olduğunu anlatarak, "Çünkü, çok istemesine rağmen okuyamamıştı. Kayınvalidemin liseyi ve ardından üniversiteyi okumasına çok destek verdik. Özellikle eşim ve ben çok istedik. Çünkü çok zeki birisi. Gezdiği gördüğü her yerle ilgili her şeyi çok iyi aklında tutuyor. Ayrıca kayın validemin teyzelerinin hepsinde alzaymır var. Bizde ne olur ne olmaz diye, okumanın ve bulmaca çözmenin bu hastalığa çok iyi geldiğini biliyorduk. O yüzden eşim açık öğretimden liseye başvurdurdu. Ailecek kayınvalidemin elinden tutarak götürüp getirdik. Kapının önünde bekleyip sınava uğurladık. Okumanın yaşı yok. Kayınvalidemin her zaman arkasındayız." şeklinde konuştu.



Yorumlar